Kisgyerek

Miről árulkodik a vérkép?

Az ereinkben keringő vér a szervek felépítéséhez, anyagcseréjéhez és működéséhez szükséges feltételeket biztosítja - nem csoda hát, ha minden betegség kisebb-nagyobb változást okoz alkotóelemeinek számában vagy minőségében.
2008. Január 28.

A vérminta laboratóriumi elemzése során a vér egyes alkotóelemeit vizsgálják. A hematokrit (MCHT) megmutatja, mekkora a vér alakos elemeinek aránya (általában 0,35-0,45 százalék) a vér egészéhez képest.

A vörösvérsejtek tartalmazzák a vérfestéket, ezt nevezik hemoglobinnak (Hgb). A hemoglobin a benne lévő vas segítségével a tüdőből a szövetekhez és sejtekhez szállítja az oxigént, majd visszafelé a széndioxidot a tüdőbe, ahol a gázcsere segítségével kiürül a szervezetből. A vérképzéshez szükséges vasat részben a táplálékból, részben a vasraktárakból fedezi a szervezet.

A vörösvértestek száma (RBC) születéskor 5-6 millió/mm3, a hemoglobin 11-13 mmol/l. Ettől kezdve az érték csökken, majd három hónapos kortól lassan emelkedni kezd. Végeleges felnőttkori értékét a serdülőkorban éri el.

A fehérvérsejtek (WBC) különböző fajtái a fertőzésekkel szembeni védekezést biztosítják. Egymáshoz viszonyított arányukat mutatja a minőségi vérkép. Ez az arány fertőzések esetén a betegségre jellemzően megváltozik.

A vérlemezkék, a thrombocyták a véralvadás megindításában és az erek folytonosságának fenntartásában játszanak fontos szerepet. Hiányuk vagy hiányos működésük vérzékenységet okoz.

(Zárójelben a leleten olvasható rövidítéseket tüntettük fel.)

Kapcsolódó cikkeink:

  • Minőségi vérkép
  • Vérvételek
  • Fehérvérsejtszám-vizsgálat
  • Teljes vérkép
  • Forrás: Kismama magazin