Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miről árulkodik a vérkép?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 28. | Frissítve: 2016. február 17.

Forrás: Kismama magazin

Az ereinkben keringő vér a szervek felépítéséhez, anyagcseréjéhez és működéséhez szükséges feltételeket biztosítja - nem csoda hát, ha minden betegség kisebb-nagyobb változást okoz alkotóelemeinek számában vagy minőségében.

Miről árulkodik a vérkép?

A vérminta laboratóriumi elemzése során a vér egyes alkotóelemeit vizsgálják. A hematokrit (MCHT) megmutatja, mekkora a vér alakos elemeinek aránya (általában 0,35-0,45 százalék) a vér egészéhez képest.
A vörösvérsejtek tartalmazzák a vérfestéket, ezt nevezik hemoglobinnak (Hgb). A hemoglobin a benne lévő vas segítségével a tüdőből a szövetekhez és sejtekhez szállítja az oxigént, majd visszafelé a széndioxidot a tüdőbe, ahol a gázcsere segítségével kiürül a szervezetből. A vérképzéshez szükséges vasat részben a táplálékból, részben a vasraktárakból fedezi a szervezet.

A vörösvértestek száma (RBC) születéskor 5-6 millió/mm3, a hemoglobin 11-13 mmol/l. Ettől kezdve az érték csökken, majd három hónapos kortól lassan emelkedni kezd. Végeleges felnőttkori értékét a serdülőkorban éri el.

A fehérvérsejtek (WBC) különböző fajtái a fertőzésekkel szembeni védekezést biztosítják. Egymáshoz viszonyított arányukat mutatja a minőségi vérkép. Ez az arány fertőzések esetén a betegségre jellemzően megváltozik.

A vérlemezkék, a thrombocyták a véralvadás megindításában és az erek folytonosságának fenntartásában játszanak fontos szerepet. Hiányuk vagy hiányos működésük vérzékenységet okoz.
(Zárójelben a leleten olvasható rövidítéseket tüntettük fel.)

Kapcsolódó cikkeink:
 • Minőségi vérkép
 • Vérvételek
 • Fehérvérsejtszám-vizsgálat
 • Teljes vérkép

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék