Kisgyerek

Miről álmodnak a kisgyerekek?

A kisgyerekek általában szeretnek sokat kérdezősködni, és beszélni, történeteket mesélni. Ez utóbbiak némelyike szólhat éppen arról, amiről a kisgyermeked álmodott. De miről álmodhatnak a kisgyerekek?
2021. November 13.
Miről álmodnak a kisgyerekek? (Fotó: Getty Images)

A romper.com portál szerint mivel a kisgyerekek sokat alszanak, több lehet az alvásuk közben a REM (gyors szemmozgás) fázis, mint a felnőttek esetében, ezért valószínűleg gyakran álmodnak – még akkor is, ha nem mindig emlékeznek az álmaikra.

Miről szólhatnak a gyerekek álmai?

Tehát a kisgyerekek biztosan álmodnak, de miről is álmodhatnak pontosan? Akárcsak a felnőttek, a gyerekek is arról álmodnak, amit ismernek. “Az álomtevékenység tematikus tartalmának nincs határa, leszámítva azt, aminek ki van téve a kisgyermek” – mondta el a portálnak Dr. Daniel S. Lewin, a Children’s National Hospital alvásgyógyászati részlegének társigazgatója. A szakember hozzátette, hogy az álmok kritikus fontosságúak a tanulás és a memória megszilárdítása, illetve a mindennapi munkavégzés szempontjából, és az érzelmi és mentális kihívások miatt.

Például ha a gyermek azt meséli, hogy álmában egy plüssmaci virágokat ültetett, annak lehet, hogy első hallásra nincs sok értelme. Azonban ha a kedvenc játéka a plüssmaci, amivel alszik is, és nap közben a család közösen kertészkedett, máris érthetőbb, miért éppen ezt álmodta.

Azonban Lewin szerint az, hogy miről szólnak a kisgyerekek álmai, nem csak azzal függenek össze, hogy minek vannak kitéve, hanem az egyéni élményeikhez is. Így például ha a testvérük vagy egy kortársuk miatt kihívással teli napjuk volt, vagy ha valamilyen fejlődési változásokon mennek keresztül, az álmaik ezeket is tükrözhetik.

Mi a helyzet a rémálmokkal?

Mindezek mellett pedig időnként rossz vagy ijesztő álmaik, rémálmaik is lehetnek a kisgyerekeknek. A becslések szerint a 3-6 éves gyerekek 10-50 százalékának vannak rémálmai – írja a Cleveland Clinic. A rémálmok általában ijesztő álmok, amikből fel is ébrednek. Ezek általában az éjszaka utolsó harmadában tapasztalhatók, amikor több REM fázis tapasztalható. A rémálmok félelmet vagy szorongást, és más érzéseket, például haragot, szomorúságot, zavartságot vagy undort is magukba foglalhatnak.

A Cleveland Clinic szerint a gyerekek számára a rémálmok tűnhetnek nagyon valóságosnak, emiatt előfordulhat, hogy nehezen tudnak visszaaludni egy rémálom után. Egyes gyerekek pedig próbálhatják elutasítani az alvásidőt, hogy így kerüljék el a rossz álmokat.

A rémálmok pontos oka nem ismert, és valószínűbbek akkor, amikor a gyerekek túlfáradtak, vagy stresszesek. A valamilyen traumatikus eseményt átélt gyerekeknek gyakran lehetnek rémálmaik. Továbbá egyes gyógyszerek is okozhatnak nyugtalanító álmokat.

A legtöbb gyerek legalább egyszer tapasztal rémálmot. A krónikus vagy gyakori rémálmok ritkábban fordulnak elő. Bármely életkorban lehetnek rémálmaik a gyerekeknek, de ezek a Cleveland Clinic szerint általában 3-6 éves korukban kezdődnek, és 10 éves koruk után csökken a gyakoriságuk.

A rémálmok típusai fejlődési szakaszonként eltérhetnek. Míg a fiatalabb gyerekeknél a rémálmok valószínűleg a szülőktől való elszakadásról, vagy például szörnyekről szólhatnak, addig az idősebb gyerekeknél az ijesztő filmek, vagy a közelgő stresszhelyzetek, mint például egy iskolaváltás is kiválthatják ezeket.

Dr. Lynelle Schneeberg alváspszichológus és az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia munkatársa elmondta a romper.com-nak, hogy szülőként a legfontosabb a kisgyermek megnyugtatása, amikor felébred az ijesztő álomból. “A kisgyerekeknek gyakran vannak kreatív és érdekes álmaik, amelyekbe beleszövik a nappali dolgokat, illetve vannak ijesztő álmaik is, és ébredés után szükségük van némi megnyugtatásra a szülőtől” – mondta el a portálnak.

Annak ellenére is, ha a kisgyerekek beszéde időnként nehezebben érthető, fontos, hogy teret kapjanak arra, hogy megosszák az álmaikat, amelyeket a fejlődési folyamatuk során álmodnak. Dr. Lewin javaslata, ha egy kisgyerek kevésbé verbális, érdemes bábokkal való szerepjátékon keresztül vezetni, és megkönnyíteni a beszélgetést azzal, ha kérdéseket tesznek fel neki, vagy rajzzal, a képek használatával annak kifejezésére, hogy miről álmodott.

Forrás: romper.commy.clevelandclinic.org