Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mire vehető fel az otthonfelújítási támogatás?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 23.

Forrás: Portfolio.hu

Január elsejétől indul az otthonfelújítási támogatás, de mit is jelent a felújítás? Mit fogadnak majd el az utólagos térítésnél?

Mire vehető fel az otthonfelújítási támogatás? (fotó: Getty Images)
Novák Katalin múlt héten újabb részleteket árult el a január elsején kezdődő otthonfelújítási támogatásról, de a konkrétumokat tartalmazó jogszabályra még várni kell. Egyelőre annyi tudható, hogy az igényléshez legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, és köztartozásmentesnek kell lennie az igénylőnek. Továbbá feltétel, hogy gyermeket nevelő szülőnek kell lenni. Ezekkel a minimum feltételekkel a felújítási számlák összegének 50%-át utólag fogja megtéríteni a Magyar Államkincstár, ezért meg kell majd előlegezniük a szülőknek a felújítás teljes, akár 6 millió forintos összegét, hogy kifizethessék a munkadíjakat és az anyagköltségeket.
A portfolio.hu annak járt utána, hogy milyen felújítási célú lakáshitelek és személyi kölcsönök állnak ehhez rendelkezésre.
A felújítás és korszerűsítés között van különbség, de Novák Katalin szavai alapján arra lehet következtetni, hogy az új támogatásból mind felújításra, mind korszerűsítésre, de még bővítésre is lesz lehetőség. A miniszter ugyanis az alábbi munkálatokat sorolta fel példaként: konyha vagy fürdőszoba felújítása, fűtési rendszer cseréje, közműbekötés, külső-belső szigetelés, új kazán vagy bojler beszerzése, nyílászárók cseréje, tetőcsere vagy -felújítás, galéria vagy belső lépcső kialakítása, napelemes rendszer kiépítése, garázs vagy nyári konyha felújítása, festés, mázolás és bizonyos asztalosmunkák elvégzése.
Felújítási célú piaci lakáshitelt számos bank nyújt. A hitelösszeg és a futamidő hasonlóan alakul, mint egy lakáshitel esetében. A minimális összeg jellemzően 1 millió forint, a felső határ akár 40-50 millió forint is lehet. A kamatozás is teljesen hasonló, mint a piaci lakáshiteleknél. Egy 10 millió forint összegű 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú (ez most a legnépszerűbb) felújítási hitel THM értéke 3,80-5,13% között lehet 400 ezer Ft jövedelem esetén - mondta a lapnak Argyelán József, a Bankmonitor szakértője.
Felújításra személyi kölcsönt is nyújtanak a pénzintézetek, ezek megegyeznek a szabad célú személyi kölcsönök kamatával. Csak szélsőséges esetben éri meg a speciális felújítási célú személyi kölcsönt igényelni, például magas hitelösszeg vagy hosszú futamidő esetén. Felújítási személyi kölcsönt akár 10 millió Ft összegben és 10 éves futamidővel is lehet igényelni.
Az új otthonfelújítási támogatás valószínűleg szabadon kombinálható lesz az egyéb családtámogatásokkal, például a CSOK-kal vagy a babaváró hitellel is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék