Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mindig virslit?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 27. | Frissítve: 2016. február 8.

Forrás: Kismama magazin

Amikor a kisgyerekek rákapnak a "felnőtt" ételek ízére, válogatni kezdenek, és sokszor nem az egészséget részesítik előnyben. A vajas kenyérről érdekes módon csak a párizsi tűnik el, a virslikarikák is jobban fogynak, mint a sárgarépa.

Mindig virslit?

Jobban járunk, ha nem szoktatjuk rá őket efféle falatok fogyasztására, még akkor sem, ha egyszerűbbnek tűnik ketchupos virslit tálalni, mint friss gyümölcsös müzlit vagy túrókrémet készíteni. A kedvencnek számító virsli és párizsi nem tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyeket tejtermékekből, gyümölcsökből, natúr húsokból ne lehetne fedezni. Persze a kicsi is előbb-utóbb azt követeli a tányérjára, amit a nagyoknál lát. Éppen ezért az a legjobb, ha szépen, apránként és feltűnés nélkül minden családtagot egészségesebb táplálkozásra szoktatunk.

Az orvosok naponta negyven gramm húst ajánlanak az egy-két éveseknek. Vas-, cink- és niacintartalma miatt valóban értékes táplálék a hús, a vasat a szervezet az állati fehérjéből jobban is tudja hasznosítani, mint a növényi eredetűből.

A szükséges mennyiséget azonban már másfél szelet felvágott fedezné - ha az valóban húsból készülne. Azonban a felvágottak többsége nagy mennyiségű zsírt, sót, tartósítószert, adalékanyagot tartalmaz, ami biztosan többet árt, mint amennyit a benne rejlő hús vastartalma használ. A szalámi zsírtartalma például ötven százalék, a kenőmájasé negyvenegy százalék. Olvassuk csak el az adott felvágott termékismertetőjén, mi minden kerül a szervezetünkbe! Csak valóban húsból készült termékeket vásároljunk, részesítsük előnyben a zsírszegény fajtákat.

A pulyka- vagy csirkemellsonka, gépkaraj drágább, mint a párizsi, de néhány vékony szelet is elegendő a gyereknek. Ezek a felvágottak rendszerint zsírszegények, ugyanakkor túl sok sót és adalékanyagot tartalmaznak. Ha a nyers baromfihúst finom zöldfűszerekkel ízesítve lesütjük, lehűtjük, és vékonyra szeleteljük, jóval egészségesebb alternatívát kínálhatunk a párizsi helyett.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Gyerekbarát szendvics
 • Reggeli újdonságokkal
 • Rákkeltő a feldolgozott hústermékek és a vörös hús is?
 • Amire fölösleges rászokni

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék