Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mindig köhög, és megy a hasa...

Szerző: Sződy Judit

2011. október 22. | Frissítve: 2017. október 3.

Forrás: ORSZÁGOS KORÁNYI TBC ÉS PULMONOLÓGIAI INTÉZET

A legtöbb genetikai eredetű betegség nem egy, hanem sokféle tünettel jár. Úgy néz ki, mintha gyakran lenne mindenféle baja a picinek, pedig csak egy van, de az összetett. Ilyen a cisztás fibrózis.

Menyit köhécselt az én ötévesem... Nyiszlettke volt, beteges, mindig náthás, köhögős, órákat töltött a vécén. Úgy gondoltam, ez már nincs rendjén, irány a kivizsgálás. A sok program között ott volt a cisztás fibrózis teszt, hiszen stimmelnek a tünetek. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy a fűtött kórházi lépcsőházban fel-alá szaladgáltam a deddel, hogy megizzadjon, és a hátára ragasztott szűrőpapírba szívódott verejték összetétele alapján eldöntsék, CF vagy nem. Szerencsére nem volt az, de a velünk futkározó, lihegő gyerekek között nem egy megkapta a pozitív diagnózist.

Sűrű nyák, ezer baj

A cisztás fibrózis (CF), más néven mukoviszcidózis a leggyakoribb, az életkilátásokat kedvezőtlenül befolyásoló, több szervet érintő, veleszületett anyagcsere-betegség. A betegségnek többféle megjelenési szintje lehet. Van, akit csak enyhén érint, például meddőségi vizsgálaton derül ki a betegség, más tünet nem utal rá. A genetikai hiba kóros nyákképződésben nyilvánul meg.

Nem árt egy kivizsgálás

A sűrű, tapadós nyák ürülése nehezített, emiatt szervi károsodások lépnek fel. Súlyosságát, kórlefolyását elsődlegesen a légzőszervek állapota határozza meg. A hörgőkben termelődő tapadós nyákban baktériumok telepednek meg kiirthatatlanul, ami állandó gyulladást tart fenn. Emellett elégtelen az emésztés. A felszívódási zavar miatt lassul a baba, a kisgyerek testsúlyának fejlődése.
A diagnózis legtöbbször már csecsemőkorban felállítható. A gyerekek kezelése, gondozása erre szakosodott gyermekcentrumokban történik. Komplex ellátásukban jelentős szerep jut a különböző szakterület orvosai mellett a gyógytornásznak, dietetikusnak, ápolónak, szociális munkásnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék