Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mindenkinek jár ezentúl a megelőlegezett tartásdíj, és nő az összeg is

Szerző: Babaszoba.hu

2021. június 9.

Forrás: MTI

Jövő január 1-jétől az állam már három hónapos késedelem esetén is megelőlegezi a gyerektartást, valamint megszűnik az eddigi szociális belépési jövedelemhatár.

Mindenkinek jár ezentúl a megelőlegezett tartásdíj, és nő az összeg is (fotó: Getty Images)
Az egyszülős családok élethelyzetét javítani hivatott, a családokért felelős tárca nélküli miniszter által jegyzett törvénymódosító csomagot a képviselők 180 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.
Az eddigi szabályok szerint az állami megelőlegezés egyik feltétele az volt, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem érheti el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét. Ezt a módosítás jövőre eltörli, így az állam a családok jövedelmi helyzetétől függetlenül segíti a tartásdíjhoz való hozzájutást. A jövőben a megelőlegezett tartásdíj felső határa a minimálbér 30 százaléka lesz, vagyis 50 ezer forint fölé nő a jelenlegi mintegy 14 ezer forintról.
A folyósítást csak akkor függesztik fel, ha a nem fizető szülőtől sikerül a tartozásának legalább 80 százalékát behajtani.Könnyebben folytatható a jövőben a végrehajtás az adóssal szemben, több jogosultságot kap a végrehajtó az eljárás folytatására.
A gyermektartási perek is gyorsulhatnak, többek között az ellenkérelem határidejének lerövidítése által. A módosítás a bíróság számára is lehetővé teszi, hogy hivatalból tárja fel a nem fizető szülő vagyoni vagy jövedelmi helyzetét.
Magyarországon ma 300 ezer egyszülős családban mintegy félmillió gyermek él. Az elmúlt négy évtizedben megduplázódott az egyszülős családok száma. A fogyatékossággal élő gyerekek aránya magasabb az egyszülős családokban. Száz egyszülős családból közel kilencvenben az anya neveli a gyerekeket, ezzel együtt Magyarországon mintegy 40 ezer egyedülálló apa él.
Az Üllői úti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson és közösséget adjon azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Azóta a központ több mint hetven féle szolgáltatásával csaknem 16 ezer egyszülős családot ért el. A Nagy Anna vezette Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány működteti azóta is az intézményt.
Az Index szerint a tervek szerint 2022 első negyedévében a Déli pályaudvar közelében, a Jakobinusok terén nyílik a budai Egyszülős Központ.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék