Kisgyerek

Minden út a hashoz vezet

Minél kisebb a gyerek, annál hajlamosabb arra, hogy még a középfülgyulladást is a pocakjában érezze.
2011. Augusztus 30.

Szaktanácsadó: Dr. Fodor Mariann gyermekgyógyász

Görcsök mindennap?

Meglepő, hogy mennyi minden húzódhat meg a hasfájás mögött! Akár hat-hét éves korig is eltarthat, mire képessé válik a gyerek arra, hogy pontosabban körülhatárolja, mije és hogyan fáj. Csecsemőknél, a bölcsis és ovis korosztálynál a pocak amolyan központ, ahol a különféle rossz érzések találkozót adnak egymásnak. Légúti hurutoknál, fülgyulladásnál is hányhat a gyerek, fájhat a has egésze, a felső hasfél pedig tüdőgyulladásnál, reflux okozta nyelőcsőgyulladásnál, sérveknél és jó néhány fertőzésnél. És ahogy példáink is mutatják, a lélek is jelezhet onnan. Ami korántsem jelenti azt, hogy ne igazi hasfájásról volna szó.

– A visszatérő hasi fájdalmak nagy részének nincs anatómiai alapja, sokszor a részletes kivizsgálás sem deríti ki az okát – összegzi tapasztalatait dr. Fodor Mariann gyermekgyógyász. – A szervi eredetű és az egyéb okokra visszavezethető, úgynevezett funkcionális hasi fájdalmak elkülönítése nem mindig egyszerű feladat. Az utóbbinak a helye és jellege bizonytalan, de leggyakrabban köldök körüli. Jellemző oka a kistestvér születése, a gyerek közösségbe kerülése, vagy ha új helyre költözik a család, ha válnak a szülők, ha valamiért nagyon kevés figyelem és idő jut a kicsinek.

Mindez nem azt jelenti, hogy a fájdalom képzeletbeli volna. Bár a funkcionális fájdalom gyakori, rendszeres jelentkezése – leggyakrabban négy és tíz év közötti gyerekeket érint – ellenére egy-egy alkalommal hamar megszűnik, és általában nem jár hányással. Ahhoz, hogy az orvos jól el tudja különíteni a szervi és az egyéb okokra visszavezethető hasfájást, jól ki kell kérdeznie kis betegét és persze a szülőt is a körülményekről, a panasz gyakoriságáról, erőteljességéről. Egészen biztosan sor kerül a gyerek személyes vizsgálatára, mert a szervi eredetű hasfájásoknál jól meghatározható a fájdalom helye és jellege.

Hasfájás

Amikor tényleg a hasban fáj valami

A visszatérő panaszok leggyakoribb oka a székrekedés, rögtön utána következik az emésztési, felszívódási zavar, például az ételallergia és a lisztérzékenység. Persze vég nélkül lehetne sorolni, mi minden okozhat még komoly bajokat úgy, hogy az egyetlen érzékelhető jelzés a hasfájás. A vakbélgyulladástól a ritka májbetegségeken át a rosszindulatú daganatokig minden lehetséges okot számba vesz a jó orvos, ha a vizsgálat során kibontakozó kép, a tünetek és a gyerek állapota alapján úgy tűnik, nem mindennapos problémáról van szó. Cikkünknek nem célja, hogy helyettesítse az orvosi vizsgálatot, ezért csak a legfontosabb, leggyakoribb tünetekre hívjuk fel a figyelmedet.

Irány az orvos!

Minél előbb fordulj orvoshoz, ha gyerekednél a következő, szervi okokra visszavezethető tüneteket tapasztalod:

  • a fájdalmat székletürítési zavar vagy hányás kíséri
  • vér ürül a végbélből
  • éjszakai fájdalom, melyre a gyerek felébred
  • hirtelen kezdődő, néhány percig tartó, de visszatérő fájdalom
  • jól körülhatárolható, de a köldöktől távoli fájdalom
  • a hát felé, a vállba, a lapockák felé, az alsó végtag felé kisugárzó fájdalom
  • hasfájás fogyással, súlymegállással

A tisztázatlan eredetű hasfájás különös figyelmet érdemel, ha a családban előfordult fekélybetegség vagy gyulladásos bélbetegség.

A gyermekorvos emlékezetes eseteiből

A hasfájás mindig oknyomozó feladat elé állítja a gyermekorvost. Lehetséges, hogy egész pályafutása során csak néhányszor találkozik egyes ritka betegségekkel vagy éppen egyáltalán nem jellemző tünetekkel jelentkező, ezért nehezen felismerhető, de gyakori problémával. Íme néhány példa dr. Fodor Marianntól:

A négyéves kicsit hasfájás miatt hozták el a rendelésemre. Nagyon jókedvű volt, ha a hasához értem, úgy nevetgélt, mintha csiklandozták volna, de megnyomni nem lehetett a pocakját. Az ultrahangvizsgálat perforált vakbelet mutatott ki. Természetesen azonnali műtét, majd három hét intenzív osztály következett, szerencsére gyógyultan távozott tőlünk.

A másfél éves kisgyereknél hasfájásra gyanakodtak a szülők, ezért hozták vizsgálatra. A kicsi tényleg fájlalta, mutogatott a pocakjára, de nem nagyon engedte vizsgálni magát. (Síró, magát megfeszítő gyereknél nem lehet jól áttapintani a hasat). Mivel nem bizonyult kifejezetten nyomásérzékenynek, a vakbélgyulladást, illetve más, műtétet igénylő beavatkozást ki lehetett zárni. Másnapra igen rossz, elesett állapotba került. A célzott laborvizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a kicsinek fertőző májgyulladása, vagyis hepatitisze van. A László-kórházba került, ahonnan gyógyultan távozhatott.

Az egyik legszomorúbb emlék annak a kilenc hónapos csecsemőnek az esete, aki nyugtalanság, feltételezhetően hasfájás miatt sebészeti osztályra került. Az alaposabb vizsgálat azonban kizárta a műtétet igénylő bajokat. A rutinszerűen elvégzett vérvizsgálat mutatta ki, hogy a baba leukémiás, vagyis a vér rákos megbetegedésében szenved. Őt sajnos minden erőfeszítés ellenére elvesztették.

Hol fáj?

Szerencsés eset, ha a kicsi már meg tudja mutatni, a hasának melyik része fáj. Figyeld meg, hogyan helyezkedik el az ágyban, amikor fekszik, és milyen testtartásban járkál. Ha hanyatt fekteted, nyugtasd meg, simogasd kicsit, énekelj neki, aztán óvatos érintésekkel tapogasd végig a hasát. Figyeld meg, hol a legérzékenyebb. Kicsivel később ismételd meg ezt. Vajon ugyanott fáj még mindig? Sokszor egyszerű vírusfertőzés a magyarázat, és a hasfájáshoz rövidesen hányás, hasmenés, láz is társul.

Az alsó hasfél fájdalmának leggyakoribb oka a vakbélgyulladás. Kisgyerekeknél ugyan nagyon ritka, de mindig gondolni kell erre az eshetőségre is. Náluk sokszor csak fokozott nyűgösség, fájdalmas sírás és az étel elutasítása hívja fel a figyelmet a bajra. Nagyobbaknál gyomortájon kezdődő hasfájás az első tünet, amely lassan a jobb alsó részre húzódik. Ehhez nem sokkal később hányinger, hányás és hőemelkedés vagy láz társul. Bármilyen bizonytalanság esetén is jobb feleslegesen orvoshoz fordulni, mint túl későn. Az alsó hasfél fájhat többek közt húgyúti fertőzés esetén is, ezt vizeletvizsgálat tisztázhatja. Jellegzetesen köldök körül fáj a has bélelzáródásnál, tejcukor-emésztési zavarnál vagy bélférgességnél is.

Kapcsolódó cikkek hasfájás témában:

Forrás: Kismama magazin