Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Minden egyke önző?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. július 24. | Frissítve: 2021. december 9.

Forrás: babaszoba.hu

Sokféle mendemonda él az egykékről: irigyek, beképzeltek, élhetetlenek és persze önzők. De vajon mi az igazság. A pszichológus válaszol.A tapasztalat nem igazolja az egykékről kialakult általánosításokat: nem feltétlenül önzők, beképzeltek, irigyek vagy éppenséggel élhetetlenek, mimózák és anyámasszony katonái. A személyiség formálódására ugyan hatással vannak a testvérek, de nélkülük is kínálhatsz olyan helyzeteket, szerepeket, amelyekben gyakorolhatja a megosztást, küzdhet az önérvényesítésért, vagy egyszerűen csak megtapasztalhatja, hogy most éppen nem ő van a középpontban.

Akkor sem kell folyamatosan a gyerekkel foglalkoznod, amikor hármasban vagytok

- Minden gyerekközösség megkívánja a társas szabályok betartását, az alkalmazkodást. Lehetőséget ad az önismeretre a másokkal való összehasonlítás által, az előnyös tulajdonságok kamatoztatására, segítségnyújtásra, együttérzésre. Rábír a segítségkérésre, sarkall a fejlődésre - egykének ezért jó terep az ovi, a sportegyesület, a tág rokoni, baráti kör.

- A testvér szerepét némileg betöltheti egy barát, unokatestvér, akivel nemcsak közös programokon, hanem unalmas hétköznap délutánokon vagy egy-egy ott alvós hétvégén, nyaraláskor is együtt lehet. A "vendég gyereket" ne kezeld vendégnek: nincs szükség szórakoztató programra, extra uzsira-nasira - hagyd, hogy maguk alakítsák a kapcsolatot, torzsalkodva-kibékülve.

- Akkor sem kell folyamatosan a gyerekkel foglalkoznod, amikor hármasban vagytok. Időnként elfoglalhatja magát egyedül, nélküle is elmehettek "felnőttprogramra" együtt vagy külön-külön. Szervezzetek közös családi programokat baráti körötökkel vagy valamilyen közösséggel, így tágulhat a szoros apa-anya-gyerek kapcsolat - tanácsolja Kovácsné Tóth Kriszta pszichopedagógus.
Még több, egykékről szóló cikkünk:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék