Kisgyerek

Milyen mese való neki?

A mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze. Nem mindegy, hogy melyik életkorban milyen mesékkel találkozik a gyermek: képes-e azonosulni a mesével, a szereplőkkel.
2016. November 24.

Milyen mese való neki?

Egy jól megválasztott mesével fel lehet dolgozni a nap eseményeit, szorongásait, meg lehet pihenni, el lehet lazulni.

Kádár Annamária: Mesepszichológia c. könyve nyomán a szokimondoka.hu foglalta össze, hogy a különböző életkorokban milyen típusú meséket olvassunk a gyerekeknek.

Az első mesék, 1-2 éves korban a lapozgatók, leporellók. Egyszerűek és a könyvek nagy strapabírásúak, tartósak. Nagy színes képek jellemzőek, amelyek tárgyakat, állatokat ábrázolnak, ebben a korban nagy örömöt okoz ezek beazonosítása, felismerése. A szavak segítik a képzetek kialakulását. Az auditív és a vizuális memóriát fejleszti, és hozzájárul a szókincs fejlesztéséhez is.

Versek olvasásával azonnal kezdhetünk: még nem a tartalom a fontos, hanem a zeneiség, a ritmus. Így akár klasszikusokat is olvashatunk a gyereknek, nem muszáj gyerekversnek lennie.

2-3 éves korban jön az állatmesék időszaka: olyan mesét válasszunk, amelynek elemei ismerősek a gyereknek és semmiképpen ne legyen még a mesében gonosz szereplő.

A mese a gyermek egy napjáról vagy a családtagok napközbeni tevékenységéről is szólhatnak. A mese szerepe ebben az életkorban a biztonság kialakítása és a világban való eligazodás megtapasztalása.

A 3 évesek már szívesen hallgatnak verseket, láncmeséket (mondatai ritmikusan ismétlődnek), maradnak továbbra is az állatmesék. Az olyan meséket kedvelik, ami ritmikus, ismétlődő elemei vannak, párbeszédes, szófordulatokban gazdag. Már vannak kedvenc könyvei, a rövid, egyszerű történeteknek pedig a főhőse leginkább ő maga.

A 4 évesek az egyszerű szerkezetű és cselekményű meséket szeretik, maradnak még az állatmesék és a láncmesék, de már novellameséket is olvashatunk. Továbbra is fontosak az ismétlődő részek. Olyan meséket kedvelnek a 4 évesek, amelyekben az állatok emberi tulajdonságokkal rendelkeznek. A dalok és a versek továbbra is fontosak. Ebben a korban szeretik ugyanazt a mesét sokszor hallani: ettől válik a világ kiszámítható hellyé számukra.

A 4-5 éves kort szokás mérföldkőnek tekinteni a mesei érdeklődés szempontjából. Ekkor kezdődik a nagy mesekorszak: már el tudja különíteni a valóságot és a csodát, beleéli magát a mese történetébe, végigizgulja a kalandokat, de már nem téveszti össze magát a főhőssel. Ekkor alakul ki a mesei igazságtudat is.

A bonyolultabb és hosszabb tündérmesék 5-7 éves korban érkeznek meg. A cselekmények már egészen szövevényesek, sok szereplősök és terjedelmileg is hosszabbak.

A mesekorszak általában 8-10 éves korig tart. A nagyobbakat bátoríthatjuk arra is, hogy írják meg saját meséjüket.

Természetesen a mese hatása sokáig velünk marad, formálja az érzelmi intelligenciát, az empátiát, a világban való igazodást.

Ez is érdekelhet:

Forrás: szokimondoka.hu/babaszoba.hu