Kisgyerek

Milyen kulacsból igyon a gyerek?

A kérdés elsőre kekeckedőnek tűnik: hogy hogy milyen kulacsból? Nem teljesen mindegy? Persze, hogy nem, elvégre gyerekkel kapcsolatos eszközről van szó, tehát mérget vehetünk rá, hogy alapos utánajárást igényel a kérdés megválaszolása.
2016. Július 25.

Milyen kulacsból igyon a gyerek?

A divany.hu szedte össze, hogy mi a probléma és mennyire fontos, hogy mi rá a válaszunk.

Már régen hozzászokhattunk, hogyha kicsit is alaposabbak, hovatovább megfontoltabbak vagyunk gyereknek szánt élelmiszer, naptej, fogkrém, popsikrém, ruhanemű vagy nagyjából bármilyen dolog vásárlásakor ugyanabba a helyzetbe kerülünk: elkezdünk utánaolvasni a termékkel kapcsolatos információknak és rögtön szembesülünk azzal, hogy nem feltétlenül egészséges, amit gyerekek számára árulnak. Minél tovább olvasunk, minél több tanulmányt elemzünk és minél több emberrel beszélünk, annál erősebb a gyanúnk, hogy minden egyes esetben utána kell járnunk, hogy egészen biztosan nem káros-e az adott termék. Idegtépő mutatvány.

Ebbe a helyzetbe futott bele a divany.hu újságírója is, aki azon kezdett el töprengeni, hogy így a negyven fokban, mégis mibe adja a gyereknek a citromos vizet, ha kirándulni megy. Műanyag flakonba? Kulacsba? Üvegbe?

“A meleg, vagy sav (pl. citromsav) hatására ugyanis az átlagos műanyag kulacsokból, pillepalackokból olyan veszélyes anyagok oldódnak ki, mint a bpA, az etilén glikol, vagy az antimon trioxid. Mivel nem bízom abban, hogy a palackozás után biztosan sötét, hűvös helyen várakoznak a pet palackok, pláne, hogy egy kiránduláson nem fog sütni rá a nap, így ma már nem hasznosítom újra gyerek-kulacsként a fél literes kis üvegeket, és én sem iszom pet palackból” – összegzi a problémát a szerző.

Mi az a bpA? És káros?

“A biszfenol A, – röviden bpA – az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, a polikarbonát műanyagok és az epoxi gyanta alapú mindennapos műanyag tárgyak előállításához használják (pl. poharak, tányérok, evőeszközök, étel és italtároló dobozok, kulacsok)”- olvashatjuk a divany.hu-n.A bpA magas hő vagy sav hatására kioldódik az azt tartalmazó anyagból, a gyártók szerint a ez csak akkor következik be, ha nem tárolják, alkalmazzák megfelelően az adott műanyagokat.A bpA felborítja a hormonháztartás egyensúlyát, női nemi hormont utánozva működik a szervezetben. A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy kutatók bizonyítottnak látják, hogy a bpA több betegség előidézője lehet, “szerepet játszik a mell-, és prosztata rák, a cukorbetegség, az elhízás kialakulásában, sőt gyerekeknél, és már a magzatnál is az agy elégtelen fejlődéséért, és a korai nem érésért is a bpA a felelős.”Nem túl megnyugtató. Az viszont igen, hogy az Európai Unióban 2011 júniusa óta nem szabad bpA-t felhasználni a cumisüvegek gyártása során.

BpA-free

Ha ezt a feliratot olvassuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megtaláltuk a nekünk szóló terméket. Vagy nem?”Ám ha már a műanyagokról beszélünk, akkor tudni kell, hogy a bpA-t nem tartalmazó egyéb műanyagokból, így például a legtöbbet használt PET palackokból, is kioldódhatnak veszélyes anyagok, amelyeket ugyan nem bpA-nak hívnak, de attól még bizonyítottan káros hatással vannak az egészségünkre (antimon és etilén-glikol, hogy a két leggyakoribbat említsük)” – írja a cikk.A megoldás? Alaposan utána kell olvasni az összetevőknek és vizslatni a terméket, hogy vajon miből készült. Ezt is összegyűjtötte nekünk a divány.hu:Így könnyű ellenőrizni a számokat. Az egyszerűség kedvéért,

  • azok a műanyagok tartalmaznak bpA-t, melyek alján a kis háromszögben 3-as vagy 7-es található.
  • Ha nincs a műanyag kulacson, vagy tárolóedényen jelzés, hogy miből készült az adott műanyag, melyet a gyártó köteles feltüntetni, azt nem is kell tovább magyarázni, így azok is a kukában végezték.
  • A 3-as jelzésű műanyag a polivinilklorid, azaz a PVC,
  • a 7-es pedig különböző egyéb műanyagok keverékéből áll, melyek között gyakran megtalálhatóak a polikarbonát típusú műanyagok, melyek tartalmazzák a bpA-t.
  • Egyébként ma már bizonyos növényi alapanyagú, teljesen biztonságosnak mondott műanyagok is a 7-es számozást kapják, de ezek mellett feltüntetik az AS, SAN vagy ABS jelöléseket is.

Ez is érdekelhet:

Forrás: divany.hu