Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen erősen rugdosnak a babák?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 28.

Forrás: babaszoba.hu

A magzat mocorgásának, rugdosásának érzését lehetetlen elmagyarázni annak, aki még nem volt terhes (pláne egy férfinak!), de egy új kutatás eredményeinek köszönhetően legalább azt el tudjuk mondani, mennyire erősek lehetnek ezek a rúgások.

A Journal of the Royal Society című szaklapban megjelent kutatás brit szerzői MRI-felvételek és számítógépes modellezés segítségével számolták ki, hogy nagyjából milyen erővel rugdosnak a kisbabák a pocakban a terhesség 20. és 30. hete között. A 20 hetes magzatok kb. 29 Newton erővel képesek rúgni, míg a harmincadik hétre ez 47 Newtonra nőhet. Összehasonlításképpen: egy átlagos teniszező szervájának ereje kb. 25 Newton.
Meglepő erővel képesek rugdosni a magzatok
A kutatók azt is kiderítették, hogy a rugdosásnak komoly szerepe van abban, hogy a magzat csontjai és ízületei megfelelően fejlődjenek.
Akkor sem kell megijedni, ha a terhesség vége felé egyre gyengébbnek érezzük a magzat rugdosását: ilyenkor ugyanis a kisbabának már nincs annyi helye, egyre szűkebb lesz neki a pocak a mozgolódáshoz, forgolódáshoz, rugdosáshoz.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék