Kisgyerek

Milyen almát válasszunk?

A legkönnyebben emészthető és a legkevésbé allergizáló gyümölcs az alma, ezért rendszerint ez az első szilárd étel az anyatej mellett.
2008. Január 27.

Ideális lenne, ha a későbbiek során is szerepelne napi egy alma a baba étrendjében. Nem mindegy azonban, milyen fajta, és honnan származik a gyümölcs. Legjobb, ha hazait választunk. A kicsik jobban kedvelik a puha, édes fajtákat (jonatán, boskoop, golden), az illatosaktól (starking) néha kissé idegenkednek. Fontos, hogy ne tartalmazzon a gyümölcs káros vegyi anyagokat. A saját kertünkből származó almán kívül a biogazdálkodók terményeiben bízhatunk. Általában jobb választás a piacokon árusító gazdák gyümölcse a bevásárlóközpontok áruival szemben, bár növényvédőszer-mentességre ez sem garancia. Minél régebben szedték le a gyümölcsöt, és minél messzebbről szállították ide, annál alacsonyabb a vitamintartalma, és annál valószínűbb, hogy vegykezelték a tartósság és a tetszetős küllem érdekében. A forgalmas utak mellett árult gyümölcsre nehezen lemosható vegyületek rakódhatnak a kipufogógázokból. Inkább vágjuk ki a kukacos almából a rossz részt, de ne adjunk kisgyerekünknek látszólag egészséges, ám mérgekkel teli almát. Ha az almán csak kis barna folt van, az egészséges részeket nyugodtan odaadhatjuk a kisgyereknek.

Forrás: Kismama magazin