Kisgyerek

Milyen a jó gyerekcipő?

Mikor adjunk először cipőt a gyerekre? Ha már biztosan megy, vagy már az első lépéseknél? Az ortopéd szakorvos válaszol.
2012. Május 01.

Két hónapja állt fel a kisfiam, és most kezd a bútorokba kapaszkodva járni. Adjak rá cipőt a szobában is, vagy a lakásban maradhat mezítláb?

Milyen a jó gyerekcipő?

A cipő már felállástól kezdve használható. A kamaszkorig folyamatosan változó lábnak megadja azt a biztonságot, amivel a túlnyúlások vagy túlerőltetések ellen véd. A láb folyamatos fejlődésben van, tehát a megerősödés szempontjából hatalmas segítséget nyújthatunk egy jó lábbelivel, annak érdekében, hogy felnőttként is egészséges legyen a lábszerkezet. A megfelelő cipőfelépítés a gyerekeknél legalább olyan fontos, vagy még fontosabb, mint a felnőtteknél.

A jó cipő inkább segíti, mint akadályozza a lábat a mozgásban. Lényeges szempont, hogy a sarkat biztonságosan megtámassza, és akadálytalanul kövesse a talp folyamatos átgördülését. A kiválasztásnál tehát mindig nézzük meg a sarok keménységét és azt, hogy milyen rugalmas a talpa.

A gyermekekre jellemző, hogy befelé dőlt helyzetből fejlődik a láb, ezért a lakásban, illetve sima járófelületeken is érdemes normál lábbelit hordani. Természetesen nem baj, hogy a felállás időszakában, a gyakorlásnál még hol van, hol nincs cipő a gyereken, vagy időnként csúszásgátlós zoknit hord – tájékoztat dr. Marschalkó Péter, a Heim Pál Gyermekkórház Ortopéd Osztályának osztályvezető főorvosa.