Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikortól adhatók magok a gyereknek?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 29. | Frissítve: 2018. június 18.

Forrás: babaszoba.hu

Nagyon finomak, nagyon egészségesek és különösen allergizálóak. Mikortól vezethetjük be a magokat a kisgyerek étrendjébe?

Mikortól adhatók magok a gyereknek?

Az olajos magvak pontosan azok közé a nagyon allergizáló élelmiszerek kategóriába esnek, mint a méz, a bogyós gyümölcsök vagy a citrusfélék. Óvatosan kell velük bánni. Az allergizáló hatásuk mellett a félrenyelés, fulladás rémképével is fenyegetnek.
10-11 hónapos kor az a határ, amely alatt semmiképpen nem adhatóak magok, azaz mandula, kesudió, pisztácia, szezámmag, dió a gyerekeknek.
A mogyorót szándékosan a végére hagytuk: a földimogyoró is 10-11 hónapos kortól adható, de 12 hónapos kor előtt csak egészséges gyermeknél, de tojásallergia és/vagy ekcéma fennállásakor szakember felkeresése javasolt bevezetés előtt!
Az olajos magvak bevezetésénél is célszerű azt az elvet szem előtt tartani, hogy egyszerre csak egyfélével próbálkozzunk, és időben is tartsunk kellő távolságot az ismerkedések között, így könnyen ki tudjuk szűrni az esetleges allergia okozóját.
A magok jellemzői:
Diófélék (dió, kesudió): Kalcium- és foszfortartalmuk jelentős.
Mogyoró: B-vitamint, vasat és cinket is tartalmaz.
Mandula: Nagyon jó E-vitamin forrás, B6-vitamint, folsavat, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket tartalmaz.
Napraforgómag: Sok benne a jó zsír, antioxidáns, E-vitamin, szelén és réz is.
Tökmag: Magas C-, E- és A-vitamin tartalma van. Rengeteg benne a magnézium és kálium is.
Szezámmag: Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de a káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék