Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikorra dől el, milyen kezes lesz a gyerek?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 27. | Frissítve: 2021. december 28.

Forrás: babaszoba.hu

A fejlődés során a gyerekek többségénél az egyik kéz használata előtérbe kerül a másikhoz képest, ez lesz a domináns kezük. Egyesek azonban akár mindkét kezüket használhatják bizonyos feladatoknál.

A kéz dominanciája azt jelenti, hogy a finom- és nagymotoros feladatok elvégzésekor az egyik kezet előnyben részesítjük. Ezek többek között olyan feladatok lehetnek, mint például az írás, a dolgok megfogása, a vágás, a labdadobás. Hogy jobb- vagy balkezes lesz-e a gyermek, az nem tudatos döntés, ebben a genetika és az adott egyén agya játszik szerepet. Éppen ezért fontos figyelmeztetni a szülőket, hogy ne próbálják meg a gyermeküket a domináns kezük használatáról átszoktatni a másik kéz dominanciájára.
Mikorra dől el, milyen kezes lesz a gyerek? (Fotó: Getty Images)

Mikorra dől el, melyik kéz lesz a domináns?

Néhány gyermek már nagyon korán felfedezi, melyik keze a domináns. A babáknál az egyoldalú manipulációs képesség, vagyis az egyik kéz használatának képessége csak 7-9 hónapos korukra fejlődik ki, azonban 10-11 hónapos korukig valószínűleg nem alakul ki valódi, következetes kézpreferencia.
A leggyakrabban 18 hónapos és 2 éves kor között kezd stabilizálódni, melyik kéz a domináns, míg néhány gyermeknél csak 4-6 éves korában. Előfordulhat az is, hogy amikor a gyermek iskolás lesz, és elkezd írni tanulni, tanára megjegyezheti, hogy még nem választott domináns kezet. Néhányaknak pedig soha nem is lesz domináns keze - ők lehetnek kétkezesek vagy vegyes-kezesek.
Egy érdekesség: az egypetéjű ikerpárok 20 százalékánál az egyikük balkezes, míg a másikuk jobbkezes lesz.

A domináns kezesség típusai

  • Jobbkezesség. Az emberek többsége jobbkezes, ők a jobb kezüket használják a feladatok többségéhez. Az olyan általános eszközöket, mint az olló, a konzervnyitó, a jegyzetfüzet, gyakran jobbkezes használatra tervezik.
  • Balkezesség. A balkezesek értelem szerűen bal kezüket használják a feladatok többségének elvégzéséhez. Mivel számos eszközt terveztek jobbkezes használatra, bizonyos feladatok elvégzése plusz kihívást jelenthet a balkezeseknek. Azonban már számos kimondottan balkezeseknek készült eszköz is elérhető.
  • Vegyes-kezesség. Kereszt dominanciának is nevezik a vegyes-kezességet. A vegyes-kezes emberek bizonyos feladatok elvégzésére a jobb, míg más feladatokra a bal kezüket használják. Például jobb kézzel írnak, de bal kézzel dobják el a labdát.
  • Kétkezesség. Az emberek csupán 1 százaléka kétkezes, vagyis bármelyik kezét használhatja bármely feladat elvégzésére.
A domináns kéz ugyan hatékonyabb a feladatok elvégzése során, de a másik kéznek is fontos szerepe van a feladatok elvégzésében. Ezt nevezzük kétoldalú koordinációnak, amelynek számos feladat elvégzésében van fontos szerepe - például a számítógépen való gépelésnél mindkét kéz együtt dolgozik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék