Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor beszéljünk a gyerekkel a bilire szoktatásról?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 15.

Forrás: babaszoba.hu

"Olyan, mintha a fiam bilire szoktatása csak tegnap történt volna" - írja a Romper.com szerzője, Kinsey Gidick.

Mikor beszéljünk a gyerekkel a bilire szoktatásról? (Fotó: Getty Images)
"Hónapokkal azután, hogy érdeklődést mutatott iránta - folytatta Kinsey -, Montessori oktatói javaslatára egy három napos hosszú hétvége alkalmával bemutattuk neki a koncepciót. Levettük a ruháját, és hagytuk, hogy meztelenül rohangáljon a szobában, és magától ébredjen rá, hogy a bilit használni jobb, mint a szőnyegre pisilni. A legnagyobb meglepetésünkre ez működött! De minden gyermek más, így a bilire szoktatás is különböző stratégiákat igényelhet, és persze sok türelmet."
De hogy érdemes beszélni erről a gyerekkel? És mikor?
Allison Jandu, aki foglalkozása szerint bilire szoktatási tanácsadó azt nyilatkozta a Romper.com-nak, hogy ez minél előbb történik, annál jobb. A szülő pedig tudni fogja, mikor jött el az ideje, mert a gyermeke bizonyos viselkedésmintákat mutat. Ilyen lehet a mimikád, gesztusaid utánzása (nem csak a mosdóhoz kapcsolódó dolgokat tekintve), a fürdőszobai dolgok iránti érdeklődése, a bővülő szókincs, és ha az alapvető iránymutatásokat tudja követni. - Ezen kívül van néhány fizikai mutató is, mint ha a napközbeni/éjszakai alvás során hosszabb időn keresztül száraz marad, ő maga kéri, hogy a nedves pelusát cseréld le, és rejtegeti, ha kakilnia kell. Ezek általában akkor jelentkeznek, ha egy gyerek szellemileg is felkészült, hogy megtanulja a bilizés folyamatát - magyarázta Jandu.
Te magad is segíthetsz abban, hogy ösztönözd az érdeklődését. - Azt javaslom, vásároljanak a szülők egy bili betétes széket már akkor, amikor a baba képes önállóan ülni, segítség nélkül - javasolta Jandu. Ez általában 6-10 hónapos kor között történik meg. A szakember azt tanácsolja a szülőknek, hogy ültessék a biliszékre a gyermeküket a pelenkaváltások közben, hogy ezzel is hozzá tudjanak szokni az ötlethez. - Még az is előfordulhat, hogy éppen a bilibe sikerül pottyantani vagy pisilnie - tette hozzá. De ha nem is sikerül így elvégeznie a dolgot, legalább ha eljön a bilire szoktatás ideje, nem lesz számára olyan idegen a dolog, a változás, hogy búcsút mondjon a pelustól.
A következő lépés az, hogy megismertesd néhány bilis könyvvel, videóval, és hogy te magad is megmutasd neki, hogy működnek a mosdóban a dolgok. - Érdemes azzal kezdeni, hogy a szülő megkéri a gyermeket, kísérje el a mosdóba, amikor mennie kell, és beszélje meg vele a folyamatot, az elejétől a végéig - mondta Jandu. Kezdd egészen onnan, hogy milyen érzésed van, amiből tudod, hogy ideje kimenni a mosdóba, hogy kell letolni a nadrágot, fehérneműt, hogy ez után rá kell ülni a WC-re, majd jön a pisi/kaki, a törlés, a WC lehúzása, a kézmosás - és természetesen hogy ettől jobban érzed magad. - Azzal, hogy megengeded, hogy ő is bekapcsolódjon, például hogy odaadja a WC-papírt, segítesz neki megtanulni a lépéseket, és láthatja, hogy semmi ijesztő nincs a mosdóhasználatban - mondta el a szakember.
Ami pedig a legfontosabb, hogy ne feledd, hogy a bizalom a pozitív ösztönzés révén épül. Tehát lehetőleg el kell kerülni a negatív kifejezéseket a mosdóhasználatot illetően. - Ne utaljunk arra, hogy a WC-használata büdös, undorító, koszos - mondta Jandu. Emellett fontos, hogy ne kényszerítsd bili használatra a gyereket, mielőtt a szoktatás elkezdődne. - Semmi baj nincs azzal, ha felkínálja a szülő a lehetőséget, de ezt elutasítja a gyerek. Rengeteg lehetőség lesz még gyakorolni - tette hozzá -, és megszabadulni a pelustól.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék