Kisgyerek

Miért (v)eszünk csokitojást húsvétkor?

Az első magyarországi csokitojás a 19. században jelent meg és nem aratott osztatlan sikert.
2010. Március 30.

“Az első húsvéti tojásokat évezredekkel ezelőtt, Mezopotámiában festették meg. Hazánkban a csokoládé tojás csak a 19. század közepén jelent meg, melyet akkor még idegenkedve, különös szokásként fogadtak az emberek.

A két világháború között azonban a fogyasztás komolyan fellendült, ami a csomagolásoknak is köszönhető. A neves művészek és grafikusok által tervezett, csodálatosan kidolgozott csomagolópapírokat akkoriban a szaksajtó a világ legjobbjainak ítélte, mely komolyan hozzájárult a csokoládé terjedéséhez” -adott magyarázatot a kérdésre S. Nagy Anikó, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgató-helyettese, muzeológus.

A hagyományoknak megfelelően a festett tojások és a sonka mellett a húsvét elengedhetetlen része az ajándékba adott figurás édesség. “A mindössze 2-3 hetes ünnepi szezonban közel 900 tonna édességet vásárolnak, azaz fejenként közel 10 dekagramm, vagyis 2-3 csokoládé figurát fogyasztanak el ebben az időszakban Magyarországon” – mondta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Szerencsére egyre több információval rendelkeznek a vásárlók, egyre inkább a minőségi csokoládét választják, amikor húsvéti édességet vásárolnak. Az elmúlt években visszaszorulóban vannak a bevonómasszából készült figurák.

Jól nézd meg a termék összetételét vásárlás előtt, és válaszd a minőségi csokit!

A minőségi csokoládé egészséges, mert:

  • a csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek pedig erősítik az immunrendszert.
  • E-vitamin és ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk hatékony antioxidáns (szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben), a réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez.
  • 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkentheti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata körülbelül. 21 százalékkal lehet alacsonyabb.
  • A csokoládé, frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően hangulatjavító.
  • Minőségi étcsokoládéból otthon különleges bonbonokat, pralinékat, trüffeleket készíthetünk. Ez remek szórakozás, melyben segíthetnek a gyerekek is, a kész édesség pedig az ünnepi asztal dísze lehet.

    A minőségi csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóelemei a kakaómassza és a kakaóvaj. Az ét- vagy tejbevonómasszából készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb, olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Természetesen a bevonómasszából gyártott figurák is megfelelnek az élelmiszeripari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban beltartalmi és élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Milyen csokit hozzon és hány éves kortól a húsvéti nyuszi?
  • Nyúlon innen, határon túl: így ünnepelnek húsvétkor külföldön
  • Húsvét a babával
  • Húsvéti készülődés
  • Forrás: HáziPatika.com