Kisgyerek

Miért veszélyesebb a kicsiknél az influenza?

Milyen veszélyekkel jár az influenzás megbetegedés a legkisebbekre? Milyen tünetekre kell különösen figyelnie a szülőknek?
2018. Február 09.
Miért veszélyesebb a kicsiknél az influenza?

Az influenza egy vírusbetegség, amely cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel terjed, és különösen a csecsemőkre, az idősebb korosztályra valamint a krónikus betegségekben szenvedőkre lehet veszélyes. Az influenza szerencsére viszonylag ritka a csecsemők körében, ugyanakkor – a súlyos következmények miatt – a kórházi kezelés a két év alatti gyermekeknél a leggyakoribb. Különösen a hat hónap alatti csecsemők veszélyeztetettek, hiszen ők még túl fiatalok az influenza elleni védőoltáshoz.

Nehezíti a helyzetet, hogy a legkisebbeknél a tünetek nem jellegzetesek: aluszékonyság, hányás, csökkent étvágy, nátha, köhögés figyelhető meg, láz nem is mindig jelentkezik az ő esetükben.

Súlyos szövődmények

Csecsemő- és kisdekorban a középfülgyulladás és arcüreggyulladás gyakori szövődmény, amit antibiotikumokkal jól kezelhető. A középfülgyulladás a gyermekek harmadát is érintheti, de a hörghurut, az asztma és tüdőgyulladás is gyakorinak számít.

A szezonális influenzával összefüggő halálozás egyik fő oka a bakteriális tüdőgyulladás. Ilyenkor az influenzavírus károsítja a légúti nyálkahártyákat, és baktériumok súlyos tüdőgyulladást okoznak a legyengült szervezetben. A tüdőgyulladás kórisme a köhögés, a mellkasi fájdalom, fulladásos tünetek, de okozhat hányást és lázat is.

Asztmás gyerekek esetében az influenza szövődményeként az asztmás tünetek is felerősödhetnek. Ilyenkor nehézlégzés, fulladás és köhögés lehet a figyelmeztető jel, amit komolyan kell vennünk, és mielőbb orvoshoz kell fordulnunk a gyermekkel.

Az influenza szövődményei között ritkán számítani kell még az idegrendszert éríntő szövődményekre is (pl. agyvelőgyulladás, Guillan-Barré-szindróma, Reye-szindróma), de izomgyulladást (izomfájdalom, járási nehezítettség vagy képtelenség) is okozhat az influenzavírus. Az 5 év alatti gyerekeknél fokozódhat a görcshajlam a lázas állapot alatt.

Nagyon fontos tehát, hogy a fenti tünetek jelentkezését követően minél hamarabb orvoshoz kerüljön a kisgyermek, hiszen a megfelelő diagnózis hiányában elhúzódhat a betegség, és a súlyos szövődmények kockázata is megnövekedhet. A gyógyulás időszakában fontos az ágynyugalom és a pihenés, a szülőknek pedig elsősorban a megfelelő folyadékpótlásra és – amennyiben szükséges – a lázcsillapításra kell ügyelniük.

Hogy óvjuk a legkisebbeket? Íme néhány praktikus tanács!

  • Influenzajárvány idején kerüljük a vendégséget és az olyan helyeket, ahol nagy tömeg van.
  • Ha a kisgyermekes családban valamelyik családtag megbetegszik, használjon mindenképpen maszkot.
  • A baba szobájában gyakran szellőztessünk, és ne feledkezzünk meg a higiénés szabályokról sem (kézmosás, zsebkendő használat, tüsszentés etikettje).
  • Ha a gyermek hat hónaposnál fiatalabb, a legbiztosabb, ha a környezetében élők felveszik az influenza elleni védőoltást, hogy így óvják őt.
  • Szoptatott csecsemő esetében akkor se hagyjuk abba a pici szoptatását, ha mi magunk influenzásak lettünk. A tejben lévő fontos immunanyagok erősítik a gyermek szervezetét, ugyanakkor a vírus nem jut át a tejjel az ő szervezetébe.
  • Ha influenzás lett babánk, az anyatej segíthet abban, hogy a pici hamarabb átvészelje a betegséget.
  • Hat hónapos kor felett – a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően – érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást a gyermeknek.

Kapcsolódó cikkeink influenza témában: