Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért vannak oda a gyerekek a markolókért?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 7. | Frissítve: 2021. március 27.

Forrás: babaszoba.hu

Akinek kisgyereke van, esetleg egy kicsit hosszabb időt eltöltött már egy homokozó mellett, pontosan tudja, hogy az apróságokat lenyűgözik a markolók, teherautók és egyéb, építéshez használt járművek.

Akár ők maguk játszanak ezekkel, akár lenyűgözve bámulják őket egy építkezésen, a hatalmas járművek teljesen megragadják a kisgyerekek figyelmét és fantáziáját. A szakemberek szerint ez a mánia az agyfejlődésükről is sokat elárulhat, ráadásul függetlenül attól, hogy fiúkról vagy lányokról van-e szó.
A gyerekek nagyon szeretik az építő járműveket
A játék markolók és teherautók segítik a térbeli tájékozódás, a problémamegoldás, a matematikai gondolkodás fejlődését, de erőt, állhatatosságot is sugallnak, és lehetővé teszik a gyerekeknek, hogy felfedezzenek. A valódi munkagépek, melyeket egy építkezésen látnak, olyan összetett szerkezetek, melyek segíthetnek a gyerekeknek megérteni a komplex folyamatokat. Egyáltalán nem könnyű elképzelni, hogy egy apró vezetőfülkében ülő felnőtt egy kis karral képes irányítani a hatalmas eszközöket, melyek olyan könnyedén emelik fel és teszik arrébb a köveket, mint a kisgyerekek a homokkal teli vödröket! "A kicsik számára ezek a járművek olyanok, mint a szuperhősök, hiszen rendkívül könnyedén végeznek el olyan feladatokat, amelyekre az emberek nem képesek. Ez beindítja a gyermeki fantáziát, és akár ők maguk is elképzelhetik, hogy ilyen hatalmas gépeket irányítanak" - mondja Crystal Paschal, nevelési tanácsadó.
Az építkezések és a nagy munkagépek iránti érdeklődés meglepően pozitív hatással van a gyermekek fejlődésére. Olyan bonyolult fogalmak megértéséhez szükséges gondolkodási alapokra tesznek szert a játék és a megfigyelés közben, mint a felületi feszültség, a stabilitás, a nyomásváltozás, az egyensúly vagy akár a gravitáció.
És persze azt se feledjük el, hogy a munkagépek - legyen szó igaziról vagy játékról - a szabadba csábítják a gyerekeket! A szabadtéri felfedezés, a homokozás, a kertészkedés, még az is, ha koszosak lesznek, számtalan pozitív hatással jár, a kis- és nagymozgások fejlődésén keresztül az tapintás fejlődéséig. Az pedig, ha együtt játszhatnak másokkal, a szociális képességeikre is nagy hatással van.
Dr. Caroline Moul ausztrál pszichológus szerint az építkezéseknél használt nagy járművek iránti rajongásunknak egy másik oka is lehet. "Ezek a nagy gépek olyanok, mintha saját életük lenne. A hatalmas fényszórók olyanok, mint a szemek, és szinte nem is látjuk, hogy ki irányítja őket, tehát akár ők maguktól is mozoghatnak. Nem csoda, ha a gyerekek imádják megszemélyesíteni ezeket a járműveket, és éppen ezért olyan sikeresek azok a mesék, melyben a járművek a főszereplők" - mondja a szakember. "A gyerekek számára olyanok ezek a gépek, mint a dinoszauruszok vagy az állatok."
Forrás: romper.com
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék