Kisgyerek

Miért ütögeti a fejét?

Ijesztő lehet látni, amikor a gyerekünk a falba vagy épp a kiságy rácsába veri a fejét. Nem is egyszer. Sokszor. Ráadásul mintha élvezetet lelne benne. Vajon aggódni kell miatta?
2013. Június 06.

Sok kicsi ütögeti a fejét a kiságyba

Négykézlábra áll, és ritmikusan ütögeti a fejét a kiságyba. Vagy feláll, és egyenesen a falba veri a fejét. Néha a hisztit vezeti le így, máskor mintha az alvás elől menekülne ezzel a módszerrel. Máskor meg csak unatkozik, és ezzel szórakoztatja magát.

Meglepő módon a gyerekek majdnem 20 százaléka időről időre kipróbálja, milyen érzés valahová odaverni a fejét, és jó részük talál ebben kifejezett örömöt. Leggyakrabban 8 hónapos korban kezdik, és eltarthat négyéves korig is. A legintenzívebben 18 és 24 hónapos kor között végzik ezt a tevékenységet, legtöbbször elalvás előtt, bár sok gyerek álmában is csinálja. Egy átlagos ütögetős időszak 15 és 45 perc között van.

Hiába horrorisztikus a látvány, úgy tűnik, nincs ok aggodalomra. Bármilyen erősen veri is a gyerek a fejét valahová, ebből ritkán lesz komoly sérülés. A fájdalom általában visszatartja a gyereket attól, hogy komolyan megüsse magát, bár tény, hogy véraláfutás, duzzanat előfordulhat az ütögetés után. A koponya azonban erős – már egészen pici korban is és megvédi az agyat és az értékes szürke agysejteket.

Hogy mi okozza ezt a viselkedést, arra nézve többféle elmélet van. A neurológusok szerint a vesztibuláris, tehát az egyensúlyért felelős rendszert nyugtatja le ezzel a ritmikus mozgással a gyerek, amely 6-12 hónapos kor között nagyon erősen dolgozik, hiszen ebben az életkorban tanulja meg a gyerek a legalapvetőbb mozgásformákat.

A pszichológusok úgy vélik, ezzel a mozgással a gyerek azt a mozgást utánozza, amelyet akkor él át, amikor az anyja ölében ringatják, és ez a ritmikus mozgás segít lecsillapítani a benne lévő feszültségeket. Sokszor pedig a hiszti kísérője az ütögetés. A különösen erős akaratú gyerekek nem félnek bevetni akár ezt a fegyvert is, hogy meggyőzzék a szüleiket arról, csinálják azt, amit ők akarnak.

A tünetről mindenképp érdemes beszámolni a gyerekorvosnak, mert vannak olyan betegségek, amelyek előhívhatják a fejütögetést, ilyen például a fülfájás vagy az erős fogzási fájdalom. A legtöbb alkalommal azonban nincs olyan ok, amelyre rámutatva orvosolni lehetne ezt a zavaró szokást. Éppen ezért a szakértők többsége egyetért: nem kell vele foglalkozni.

Semmiképp nem kell tiltani vagy nagy ügyet csinálni belőle. Minél kevésbé foglalkozunk vele, annál hamarabb növi ki a gyerek ezt a korszakot. Természetesen megpróbálhatjuk kipárnázni a kiságyat, bevezetni egy megfelelő kispárnát, és megpróbálhatjuk rávenni a gyereket, hogy inkább abba verje a fejét, de ha visszautasítja, nincs más hátra, mint várni. Előbb-utóbb ki fogja nőni.

Kapcsolódó cikkeink: