Kisgyerek

Miért üti meg magát a kisgyerek?

Egy csalódott vagy dühös kisgyerek fizikailag is megpróbálhatja kifejezni érzéseit - van, hogy megüt valakit, de időnként akár önmagát is. De miért bántja ilyenkor magát, és kell-e emiatt aggódni?
2020. Július 18.
Miért üti meg magát a kisgyerek? (Fotó: Getty Images)

Ennek több oka is lehet, így nincs egy, minden helyzetre igaz válasz. Ezért érdemes figyelni, amikor gyermeked ezt csinálja, hogy mi történt vele előtte, milyen körülmények között történt, így ha rendszeres a dolog, észreveheted, mi válthatja ki nála. Ha a kisgyerek megüti magát, annak hátterében a következő okok valamelyike is állhat.

Motoros képességek fejlődésének problémái

Alyssa Wilkins, korai gyermekkori fejlődésre és autizmusra specializálódott terapeuta azt mondta a Rompernek, hogy az ütés szólhat a motoros fejlődésről is. – A kisgyerekek növekedésük során a motoros koordináció egyre magasabb szintjeit sajátítják el. Lehetséges, hogy a gyermek aközben üti meg magát, amikor elsajátítja az új motoros képességeket – mondta Wilkins. A szakember szerint az ütés oka lehet az, hogy élvezi ezt a taktilikus érzékekkel felfogható dolgot, vagy próbálja ezáltal felmérni a saját helyzetét. De ez akár viselkedési vagy fejlesztési dologra, problémára is felhívhatja a figyelmet, így lehetséges, hogy érdemes lesz beszélni egy szakemberrel.

Szenzoros érzékelés

A gyerek azért is megütheti magát, mert azt szeretné, hogy fizikailag érezzen valamit. – Azzal, hogy a kisgyerekek megütik magukat, táplálják a tapintási receptorokat, akár a bőrön, vagy akár mélyebben, az ízületekben, izmokban – magyarázta Rivkie Berger, foglalkozási terapeuta. Ezen lehet változtatni azzal, ha megbizonyosodsz róla, hogy a megfelelő érzékszervi ingerek érik, és így nyugodtabb maradhat. Ilyen ingerek lehetnek például a trambulinon ugrálás, egy habszivacs masszázshenger használata, a szenzoros szőnyegek és hasonlók.

Nem tudja megfelelően kifejezni, hogy dühös

A kisgyerek általában azért üti meg magát, mert mérges, és ezt nem tudja másképp kifejezni – különösen, amikor még nem tudják szavakba önteni. Nicole Arzt, házassági és családterapeuta szerint a kisgyerekek még nem tudják pontosan kifejezni szavakkal az érzéseiket vagy a szükségleteiket, így amikor mérgesek, az ütéssel enyhíthetik a frusztrációt. Szülőként éppen ezért a harag kifejezésének helyes módját kell megtanítani neki.

Stressz is okozhatja

Ahogy a haragra, úgy a stresszre is lehet reakció, ha megüti magát a kisgyerek. – Ahogy a felnőttek, úgy gyakran a gyerekek is küzdenek a stresszkezeléssel. Ha a gyermek megüti önmagát, azzal valamelyest csökkenti a stresszt – mondta Arzt. Ahogy a harag kifejezésének, úgy a stressz kezelésének is egy helyesebb módját kell megtanítani neki.

Fizikai fájdalom

A kisgyerek akkor is megütheti magát, ha fizikailag van valamilyen fájdalma. – Láttam olyan eseteket, hogy napégés, fülfertőzés, fogfájás, hasfájás következtében ütötték meg magukat a gyerekek – magyarázta Arzt. Ez akár jelezheti azt is, hol érzi a fájdalmat a gyermeked, ha éppen ott üti meg magát. Ha azt tapasztalod, hogy a gyermek zavarosabb és megüti magát, érdemes felvenni a kapcsolatot a gyermekorvossal.

Figyelemre van szüksége

Egy kisgyerek rendkívül kreatív abban, hogy mivel hívhatja fel a szülei figyelmét – például az ütéssel. Ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagynod, ha megüti magát, hiszen ezzel árthat magának, és érdemes lehet megbeszélni egy szakemberrel is a dolgot.

Forrás: romper.com