Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért utálják egyes gyerekek a homokot?

Szerző: Babaszoba.hu

2022. június 7.

Forrás: babaszoba.hu

Itt a nyár, ami azt is jelenti, hogy előkerül a naptej és homokozó vödör, és irány a strand. Ha most azon tűnődsz, hogy miért utálja a gyereked a homokot, nem vagy egyedül, milliók teszik fel ugyanezt a kérdést.

Miért utálja a gyerek a homokot? (fotó: Getty Images)
Életkori sajátosság, szenzorosság vagy mégis miért utálja sok gyerek a homokot?
Jasmine Zapata gyermekorvos szerint a legtöbb gyermek kinövi ezt a félelmet (vagy nevezhetjük undornak is). A gyermekorvos úgy gondolja, hogy a homok annyira különleges textúrájú, hogy sok baba, kisgyerek, amikor először találkozik vele, idegenkedve fogadja. Nagyon gyakori jelenség, jóformán az a ritka, ha nincs ilyesfajta idegenkedés tőle. A jelenség nagyon hasonló ahhoz, mint amikor új textúrájú étellel találkozik a kisgyerek és a nyelvével kilöki a szájából vagy kiköpi az új és szokatlan ételt. Vagy ahhoz is nagyon hasonló, amikor először találkoznak mezítláb a fűvel: sok kisbaba felhúzza a lábait és idegenkedik a fűtől.
Zapata szerint a homoktól való idegenkedés, undor egyetlen ellenszere a türelem és az idő: a legjobb, amit tehetsz, hogy nyugodt maradsz, és amíg idegenkedik, addig cipőt adsz rá, kerülöd a homokos részeket vagy odafigyelsz arra, hogy a lehető legkevésbé érintkezzen vele a gyermeked.
Zapata hozzáteszi, hogy ha a homoktól való félelem megmarad, vagy más textúráktól való félelemmel párosul, akkor már érdemes odafigyelni. "A legtöbb gyerek kinövi, vannak azonban olyanok, akiknek hosszú távon problémáik vannak a textúra túlérzékenységgel" - mondja Zapata. "Ha a probléma néhány hónapnál tovább fennáll, a szülőknek beszélniük kell a gyermekorvosukkal."
(Cikk forrása: romper.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék