Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért szeretik a gyerekek a plüssállatokat?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 28.

Forrás: babaszoba.hu

Időnként akár úgy tűnhet, hogy a plüssállatok átveszik az uralmat az otthonotok felett, főként, amikor a gyerekek után neked kell felszedned, a polcra/kosárba/egyéb helyükre tenned ezeket a játékokat.

Felmerülhet benned a kérdés, mégis miért szeretik ennyire a gyerekek a plüssállatokat?
Gyakori a gyerekeknél, hogy van egy-két kedvenc plüssállatuk, akiket mindenhova magukkal visznek, és nagyon ragaszkodnak ezekhez. Beth Tyson, pszichoterapeuta és gyermekkönyv szerző a Romper.com kérdésére elmondta, hogy a gyerekek azért szeretik annyira a plüssállatokat, mert ezek a biztonság, a kényelem, a kiszámíthatóság érzését nyújtják, az őket körülvevő gyakran bizonytalan és félelmetes világban. "Akár a felnőttek, a babák és a gyerekek is tapasztalhatnak szorongást, és ilyenkor olyan személyeket és tárgyakat keresnek, akik és amelyek támogatást nyújthatnak nekik. Egy puha, ölelgethető játék megnyugtathatja a gyermeket, csökkentheti a félelmeit, főként amikor távol van a szüleitől, a gondviselőitől" - mondta a portálnak a szakember.
Miért szeretik a gyerekek a plüssállatokat? (Fotó: Getty Images)
Katie Lear, mentálhigiénés tanácsadó, játék- és drámaterapeuta szerint a plüssállatok, kitömött játékok nyugtatóan hatnak önmagukban is, mert többszenzoros élményt jelentenek. "Látni lehet a gomb szemeket, a játék, a szőre színét, érezni lehet a puhaságát, a textúráját - sok gyermek pedig azt is mondja, hogy a kedvenc játékának van egy sajátos, megnyugtató illata" - mondta a portálnak Lear. (Ez pedig magyarázat lehet arra is, miért nem lehet becsapni a gyerekeket, ha a kedvelt plüssüket lecserélik egy újra.)
Tyson szerint a játék puhasága is kritikus pont: a kedvenc játékokról, kötődési tárgyakról készült egyik tanulmány szerint a gyerekek 31%-a inkább a puha mackókat választja, és csak 7%-uk választ kemény műanyag játékokat, míg a vizsgálatban részt vevő többi gyermek takarókat, rongyokat, kendőket választott.
Lear szerint pedig sok gyermek számára szolgál a plüssjáték "átmeneti tárgyként" is, melyek segítenek a gyerekeknek, amikor a szülő nincs ott. Ezek a játékok emlékeztetik a gyerekeket szüleik szeretetére, gondoskodására olyankor. "A leggyakrabban puha játékot vagy takarót választanak átmeneti tárgyként a gyerekek, pedig bármit választhatnának. Úgy tűnik, a játék puhasága valóban fontos és hasznos a számukra" - mondta Lear.
A plüssállatok nemcsak komfortosak a gyerekek számára, de fontos szociális és érzelmi képességeket is tanulhatnak, ha ezekkel játszanak. Ilyen többek között például az empátia, a nevelés, a gondozás, de gyakorolhatják a nyelvi készségeket, a szerepjátékot, amelyek fontosak a fejlődésükhöz. "A terapeuták éppen ezért gyakran használnak plüssállatokat, hogy előhívják a stresszes, zavaró eseményeket, emlékeket, hogy a gyerekek feldolgozhassák az érzéseiket. A szakemberek használják ezeket a viselkedés modellezésére, és arra is, hogy nehezebb érzésekről és témákról beszéljenek, amelyekről a gyerekek maguktól nem beszélnének" - tette hozzá Tyson.
Donald Winnicott, gyermekorvos, gyermekpszichiáter, pszichoanalitikus és szociológus, kutatásokat végzett az átmeneti tárgyakkal kapcsolatban, és felfedezte, hogy a plüssállathoz vagy más játékhoz, tárgyhoz ragaszkodó gyerekek biztosabban kötődnek, boldogabbak és elégedettebbek. A játékhoz, melyhez ragaszkodnak, a szülő által nyújtott szeretet és kötődés emlékeztetőjeként tekintenek, nem pedig ennek hiányát helyettesítik.
Lear szerint az egyetlen hátránya, ha egy gyermek nagyon kötődik egy plüssállathoz, hogy nagyon nehezen viselheti a játék elvesztését. Ezért ő azt javasolja, hogy ha lehetséges, a szülő vegyen többet az adott játékból, arra az esetre, ha véletlenül elveszne, vagy ha mosásra kerül sor.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék