Kisgyerek

Miért szeretik a gyerekek a W-ülést?

Ha valaha is aggódtál azon, hogy miért ül a gyereked az úgy nevezett W-ülésben és hozzád is eljutott, hogy ez a póz mennyire veszélyes, akkor most árnyaljuk a képet, mert nem biztos, hogy ez egy kőbe vésett állítás.
2022. Január 27.
Miért szeretik a gyerekek a W-ülést? (fotó: Getty Images)

Régóta tartja magát az a nézet, hogy a W-ülés káros, ezért ösztönözzük arra a gyerekeket, hogy üljenek máshogy a földön. Csakhogy ezzel a megállapítással nem mindenki ért egyet, több szakértő szerint elavult nézet, hogy a W-pozícióban való ülés ortopédiai vagy izomproblémákat okozhat.

Mi az a W-ülés?

A W üléspozíció során a gyerek feneke a földön van, a lábait és a térdeit behajlítva előre húzza, szétterpesztve. Magyarán w-ülés az, amikor a gyerek beül a két lába közé.

Leggyakrabban kisgyermekeknél fordul elő, bár vannak nagyobb gyerekek is, akik szeretnek ebben a pózban ücsörögni. De miért ülnek így a gyerekek? Ennek részben anatómiai oka lehet. Gyakori, hogy a gyermekek a combcsontjaikkal befelé fordulva születnek, ezt az állapotot nevezzük combcsonti anteversiónak.”Az igazság az hogy a legtöbbünknek van femorális anteverziója és éppen ez teszi lehetővé, hogy a gyerekek W pozícióban üljenek” – mondja Dr. Greg Hahn, a Johns Hopkins All Children’s Hospital gyermekortopéd orvosa.

Miért gondolják mégis sokan még mindig azt, hogy a W pozíció veszélyes a gyerekeknek?Az 1960-as, 70-es években az ortopéd orvosok szerint a lábujjak befelé fordulása, vagyis az, hogy a lábujjak befelé mutatnak járás közben, izom- vagy lágyrészprobléma – és hogy a gyerekeket meg lehetett tanítani arra, hogy ne tegyék ezt, magyarázza Dr. Hahn. Azzal, hogy a gyerekek elkerülik az olyan pozíciókat, mint a W ülőhelyzet, elkerülhető az izmok megnyúlása –  tartották régen.A kutatások azonban – különösen a Dr. Lynn Staheli gyermekortopédus által végzettek -megállapították, hogy a beesés egyszerűen egy normális eltérés és olyasmi, ami magától megoldódik mindenféle kezelés vagy testhelyzet-változtatás nélkül.

Ráadásul, ha megfigyeled az embereket, észre veheted, hogy a legtöbben nem tökéletes, egyenes vonalban járnak – a legtöbb ember egy kicsit befelé vagy kifelé lép, a gyerekeknél ez még inkább jellemző- mondja Hahn doktor.

A W-pozíció valódi hatásai

Bár az a mítosz, hogy kerülni kell a W-pozíciót tovább élhet, Dr. Hahn szerint “a pozíció nem okoz hosszú távú problémákat, ezért nem kell aggódunk miatta”. Dr. Hahn azt is megjegyzi, hogy nem tud olyan tanulmányról, amely a W-ülést az ízületi porckopással hozná összefüggésbe. Sőt, ha a gyereknek combcsonti anteversiója van, akkor eleve kényelmesebb számára a W-ülés. A combcsonti aversió korrekciója a növekedéssel szinte minden esetben bekövetkezik. Míg a kisgyermekeknél nagyon gyakori a befordulás, addig felnőtteknél az ülésszokásoktól függetlenül ritkán fordul elő – mondja. Dr. Hahn szerint nem kell arra kérni a gyerekeket, aki szeretnek W-ülésben ülni, hogy üljenek más pozícióban.(Cikk forrása: parents.com)