Kisgyerek

Miért sír a kisgyerek látszólag ok nélkül?

Még ha úgy is tűnik, hogy a kisgyerek ok nélkül sír, valójában mégiscsak van valami a könnyek hátterében.
2021. Június 25.
Miért sír a kisgyerek látszólag ok nélkül? (Fotó: Getty Images)

A sírásnak mindig van valamilyen oka. Lehet, hogy csak egy olyan apróság, hogy olyan kekszet kapott, aminek éppen nem tetszik az íze, vagy hogy mégsem zöld, hanem kék pólót szeretne felvenni. De ha egy kisgyerek sír, ahhoz általában valamilyen erősebb érzés kötődik. “A kisgyerekeknél a sírás normális viselkedés és érzelmi fejlődésük elvárható része” – mondta el a romper.com internetes portálnak Dr. Leah Alexander gyermekorvos. Hozzátette, hogy a kisgyerekek agya még mindig fejlődésben van, és az idegsejtek teljesen csak 18-24 hónapos korukra alakulnak ki.

Sír, mert fáj valamije

Ha a kisgyermek többször sír éjszaka, és fájdalomra panaszkodik, lehetséges, hogy növekedési fájdalom áll a háttérben. “A növekedési fájdalom nem csak mítosz, a gyerekek nagyjából 25%-át érinti, jellemzően 3-12 éves koruk között”- mondta el a romper.com-nak Dr. Harvey Karp gyermekorvos. Szerinte összezavaró lehet, hogy a gyermek fájdalomra panaszkodik, és nem figyelhető meg ebben következetes minta, mert a fájdalom gyakran jön és megy. Ilyen esetben érdemes lehet a gyermeket elvinni orvoshoz is, hogy kiderüljön, valóban növekedési fájdalom áll-e a háttérben.

Sír, mert az agyának szüksége van egy kis szünetre

A sírás abban is segíthet, hogy a kisgyerek mentálisan jobban érezze magát. “A sírás gyakran egy módszere az agynak arra, hogy hogy újra egyensúlyba hozzá a stressz miatt megemelkedett neurokémiai anyagokat – különösen a kortizolt” – magyarázta Donna M. Volpitta, a The Resilience Formula: Proactive Not Reactive Parenting (A rugalmasság receptje: proaktív nem reaktív gyereknevelés – a szerk.) című könyv szerzője. Végül is észrevehettük már, hogy egy kiadós sírás után jobban érezzük magunkat. Ugyanez igaz a kisgyerekekre is, ezért adjunk időt gyermekünknek, hogy kiadja az érzéseit, amíg jobban nem lesz, és ajánljunk fel neki öleléseket.

Sír, mert dühös

Senki sem szereti, ha megmondják neki, mit csináljon – és ez különösen igaz egy kis emberre, nagy érzésekkel. Ez pedig könnyekkel járhat együtt. Dr. Fran Walfish, család- és párkapcsolati pszichoterapeuta szerint a kisgyermek ideges lehet, ha olyan határt szabnak neki, ami neki nem tetszik, például: “Ideje kikapcsolni a mesét és fürdeni menni”. Érdemes lehet ilyenkor elmagyarázni, mit miért kell tenni, ez segíthet megtanulnia, hogy ugyan nincs baj azzal, ha dühös, de bizonyos kéréseknek akkor is eleget kell tenni.

Sír, mert csalódott

Szandálban akar menni, pedig odakint esik az eső. Ebédre édességet enne, de nem teheti. A kisgyerekeknek nap mint nap számtalan csalódással találják magukat – érthető, hogy ezek emiatt sokat sírnak. Kate Fraiser szülői coach szerint fontos, hogy segítsük megérteni a kisgyereknek, hogy tudjuk, milyen nehéz neki az, hogy várnia kell valamire, vagy egyáltalán nem kaphatja meg az adott dolgot, és sikeresen kezelnie ezeket az érzéseit. A szakértő szerint azért is fontos erőfeszítéseket tenni már kisgyerekkorban azért, hogy fel tudja dolgozni a gyermek ezeket a nehéz helyzeteket – ahelyett, hogy elkerülnénk a sírást – mert ha nem tesszük, később nehezebb lesz ezzel megküzdenie.

Sír, mert éhes vagy fáradt (de lehet, hogy mindkettő)

Dr. Walfish szerint a felnőttekhez hasonlóan néhány kisgyerek morcos lesz, amikor alacsony a vércukorszintje. A főétkezések között érdemes egészséges, fehérjében, rostokban, egészséges szénhidrátban gazdag nassolnivalókkal kínálni a gyereknek, és figyelni arra, mennyi idő telik el az étkezések között.

Sír, mert ideges

Ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy azt a kisgyermek elvárja, arra is reagálhat sírással, így is kifejezheti nemtetszését. Dr. Alexander szerint ehhez társulhatnak ütögetés, harapdálás, a fej csapkodása, és egyéb, dührohamra, hisztire jellemző cselekedetek. A kisgyerekek nem mindig tudnak rájönni arra, hogy éppen nem megfelelően cselekszenek, ezért időt és teret kell adni arra, hogy kiadhassák a frusztrációjukat.

Sír, mert nem tudja, hogy fejezze ki magát

“A még korlátozott beszédkészség nagyon gyakori oka annak, hogy a kisgyerekek sírnak” – magyarázta Dr. Alexander. Bár kétéves koráig a legtöbb kisgyerek tud kétszavas kifejezéseket mondani, a teljes mondatokkal való kommunikáció csak hároméves koruk körül alakul ki. Ha azért sír a kisgyerek, mert nem tudja kifejezni magát, a támogató öleléssel és a szavak használatának ösztönzése segíthet az ilyen helyzetekben.

Sír, mert figyelemre vágyik

A kisgyerekek többnyire én-központúak, és nagy elvárásaik vannak ennek okán. Amikor arra vágynak, hogy a reflektorfény rájuk irányuljon (és például ne az új kistestvérre), az bizony sírással is járhat. “A sírás egy módja annak, hogy a kisgyerek magára vonja a figyelmet. Gyakran nem értik (a kisgyerekek), hogy a szülőkkel töltött időn osztozni kell a testvérekkel“- mondta Dr. Alexander. Annak érdekében, hogy segítsük az átmenetet, érdemes dicsérni a “jó” viselkedést, hogy tudja, hogy nem a sírással lehet megkapni a figyelmet.

A cikk forrása: romper.com