Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért nem akar felöltözni ez a gyerek?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 13. | Frissítve: 2022. február 13.

Forrás: babaszoba.hu

Öltözködési háború: nagyon sok szülő ismeri ezt a jelenséget. Miért nem akar felöltözni, amikor már vagy egy órája könyörögsz neki, és már így is késésben vagytok? És hogy nyerheted meg ezt a "harcot"?

Miért nem akar felöltözni ez a gyerek? (Fotó: Getty Images)
Bizonyára nálatok is volt már rá példa, hogy már szinte sírva könyörögsz, gyermeked akkor sem hajlandó felhúzni a nadrágját és a cipőjét, és azt állítja, szerinte jó ötlet harisnyában elindulni otthonról. Oka van annak, hogy a gyerek harcol veled a felöltözés ellen, és talán nyugtat a tudat, legalább egy kicsit, hogy nem vagy ezzel egyedül.
A pszichoszociális fejlődés szerint az élet minden szakasza egy pszichológiai harchoz kapcsolódik, amely hozzájárul a személyiség fő aspektusainak alakulásához. Az öltözködési háború során a magabiztosság és az önérzet készségeit sajátítja el. Ha nincs kellő tér a függetlenedéshez, akár szégyent is érezhetnek, és kételkedni kezdhetnek saját képességeikben.

Miért ekkora háború a reggeli öltözködés?

A kisgyermekek agya ebben az időszakban már elég fejlett ahhoz, hogy tudatosak legyenek, és igényt formáljanak a személyes terüknek az ellenőrzésére. Az Amerikai Pszichológiai Szövetség egy tanulmánya szerint bizonyos viselkedési sorrend áll össze a kisgyerekek énképének alakulása folyamán:
  • Fizikai önfelismerés: felismerik, hogy testük van, ami a sajátjuk.
  • Önértékelés: megfigyelik, milyen testrészeik vannak, és értékelik, milyennek látják magukat.
  • Érzelmi válaszok: reagálnak a saját cselekedeteikre és környezetükre.
De hogyan kapcsolódik mindez a reggeli öltözködési háborúhoz? A gyermek fel szeretné fedezni személyes határait, hogy meddig van beleszólása a dolgaiba, így nem csoda, hogy emiatt felfokozott érzelmi állapotba kerül, amely könnyen hisztihez is vezethet.
Az önmagától való öltözködés a kisgyerekeknél a függetlenség alapvető jele. A függetlenség az a képesség, hogy önmagunktól tehetünk valamit, mások beleszólása nélkül. Ez belsőleg fejleszthető dolog, amely bizonyos képességeinken alapszik, és minden új készség elsajátítása új függetlenségi szint elérését teszi lehetővé.
Az rendben van, hogy már értjük, mi van a folyamat mögött, de a reggeli öltözködési harc akkor is rémesen idegesítő! A probléma a kisgyerekeknél ott van, hogy nem képesek még racionális döntéseket hozni, tehát ha képesek is felvenni egyedül a ruhadarabokat, továbbra is szükségük van arra, hogy ezeket a körülmények - időjárás, hely, ahol viselni fogja, mennyire lesz aktív napja, stb. - figyelembevételével a szülő válogassa ki a számára. És ezen a ponton jön a jól ismert Nem! felkiáltás.

Hogy tudod csata nélkül felöltöztetni a gyermeked?

A gyereknek arra van szüksége, hogy megkapjon minden szükséges információt ahhoz, hogy eldönthesse, mit is akar, és közben ez biztosítsa a függetlenségét is, amely fejleszti a képességeit. Ezt három egyszerű lépésben meg is tudod oldani.
  • Maradj nyugodt, és okosan vétózd meg a választását: "Nekem egy kicsit furcsa, hogy a zöld szandálodat vennéd fel, amikor esik."
  • Tegyél ajánlatot: "A piros csizma és a kék cipő is jó lehet, ha ilyen az idő, én mindkettőben el tudlak képzelni egy esős napon. Te melyiket viselnéd?" Így megadod a kellő információt és ajánlatot is teszel a te igényeid szerint, mégis úgy érzi, hogy ő választ.
  • Kérj segítséget tőle a probléma megoldásához, ha még mindig nehezen megy a választás: "Olyan cipő kell, ami szárazon tartja a lábad, és fontos, hogy a lábujjaid kényelmesen tudjanak benne mozogni. Van ötleted, melyik cipő jó ilyenkor?"
Az öltözködési háború nem a te hibád, de a te feladatod, hogy segítsd a gyermeked a függetlensége megőrzésében, és ne kényszeríts rá semmit. Ha legközelebb hasonló helyzet alakul ki reggel, próbáld ki ezeket a lépéseket.

(Cikk forrása: mother.ly)


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék