Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért nem a játékaival játszik?Fejlesztő játék

Szerző: Balányi Klári, szakértő: Máramarosi Rita edző

2011. március 11. | Frissítve: 2019. november 9.

Forrás: Kismama magazin

Láttad már, hogy a cipődbe bújva sétál, és felpróbálja a nyakláncodat is? A kicsik előszeretettel utánozzák szüleiket, ez izgalmasabb, mint bármilyen más játék.

Miért nem a játékaival játszik?

Ez a szerepjátékok kora. Ehhez nemcsak játékokra, hanem utánozható mintákra is szüksége van. Engedd tehát, hogy a közeledben legyen akkor is, amikor a házimunkádat végzed, tornázol vagy olvasol. Biztosítsd ehhez a kellékeket is: néhány kendő, cipő, póló, kisseprű lapáttal már remek kiindulópont!A legtrendibben kialakított gyerekszoba is unalmas, ha azt érzi a gyerek, máshol zajlik az élet.

Az intelligens fejlesztő játékok leginkább tervezőik agyát mozgatták meg. Találjatok ki ti is játékokat - ez néha jobb, mint a készhez nyúlni!

  • Vacsorakészítés közben rögtönözzetek ritmushangszert: dobj egy marék rizst vagy mogyorót az ásványvizes palackba.
  • Vágj ki a gyümölcslé dobozából hajót vagy teherautót, egy-egy fél dió- vagy narancshéj pedig bölcsőként szolgálhat a mazsolababának.


Miből mit csinálhatunk? Ez megmozgatja a gyerek fantáziáját, és néhány különböző méretű doboz hosszú időre leköti a figyelmét. Játék közben ugyanis mindig éppen azzá alakulnak át, amivé képzelőerejük varázsolja őket.
Gyűjtsd masszív játéktárolóba az üres dobozokat, flakonokat, kartonhengereket, kimustrált cédélejátszót, fél pár kesztyűt, hogy keresgélhessen benne a gyerkőc. Az ő kezében távcső lesz a papírhenger, esetleg trombita vagy alagút, ha átgurít rajta egy kisautót. Persze te is kellesz, hogy megcsodáld, és néha bekapcsolódj fantáziavilágába.

Jó ötletek barkácsoláshoz gyerekekkel

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék