Kisgyerek

Miért lesz válogatós egy gyerek?

A válogatósság egy viselkedés, amely általában a baba 1 éves kora körül kezdődik. Mennyire érdemes komolyan venni? És egy életre válogatós marad a gyerek?
Miért lesz válogatós egy gyerek?

A válogatósság egy viselkedésforma, mely általában a baba 1 éves kora körül kezdődik: változik a gyermek ízlése, kísérletezik, az addig kedvelt ételek közül néhányat (vagy sokat) elutasít.

Dietetikusként gyakran kérnek tőlem tanácsot olyan szülők, akiknek a gyermeke saját elmondásuk szerint válogat. Ilyenkor az első lépés, hogy megvizsgálom a minimum 3 napos étkezési naplójukat: a gyerek mit, mennyit, hol, milyen körülmények között eszik, iszik.

Nem egyszer azt látom, hogy teljesen jól van összeállítva a gyermek étrendje, nagyon is: az étrendben sajt, zöldség, gyümölcs, hús, minden, csak éppen van, hogy anya spenótfőzeléke nem csúszik. Hogy gond van-e ezzel? Nincs. Nézzük, mi is ez az egész, mikortól számíthat problémának.

A válogatósság egy viselkedésforma, mely általában a baba 1 éves kora körül kezdődik: változik a gyermek ízlése, kísérletezik, az addig kedvelt ételek közül néhányat (vagy sokat) elutasít. Legtöbbször, ha a szülő erre nem görcsöl rá, ez max 1-2 hónapig tart.

Van itt egy fogalom, melyet meg kell említeni, de ennek kezelése és felmérése orvosi kompetencia. A neofóbia egy személyiségjegy. Kb. 2 éves kor körül kezdődik, és sajnos általában egy életen át kitart. Ilyenkor a gyermek fél az újdonságoktól (ízek, szagok, állagok, hőmérséklet, szín, emberek, helyek, stb.- tehát nem feltétlen csak az ételektől, bár ez is előfordul). Több terápia létezik, gyermekorvos és etetésterápia segíthet a családnak és a gyermeknek.

A legfőbb különbség a válógatósság és a neofóbia között:

A válogatós gyerek elfogyasztja a kívánt ételmennyiséget, amelyre a szervezetének szüksége van, míg a neofóbiás gyermek nem.

A válogatósság okai

A válogatósság normál folyamat, általában a legtöbb gyerkőcnél előfordul. A lényeg, hogy ne stresszeljük túl, és jól reagáljunk rá.

Fokozhatja viszont…

…olyan betegség, amelynél az evést a gyermek a fájdalommal köti össze (ha eszek, fájni fog). Ilyen pl. a reflux, a hányás. Akár egy hányásnál is megjegyezheti a gyermek, csak a türelem segít, és néhány trükk

…lefogás, megtömés: a negatív, agresszív ingerek (még ha a szülő nem is annak gondolja) rettenetes hatással lehetnek a gyermek táplálkozására. Soha ne fogjuk le, soha ne tömjük meg a gyermeket (a kisbabát sem)

…folyamatos ételellátás a nap folyamán: az egyik leggyakoribb oka, ha a gyermek nem éhes, az az, hogy egész nap nasizik, bekap 1-2 falatot. Nem telik el idő az étkezések között. Gond még a víz helyetti tej, gyümölcslé fogyasztás is, hiszen elveszik az étvágyat ekkora mennyiségben.

Ne tegyük:

  • zsarolás, büntetés étellel
  • jutalmazás étellel
  • “addig nem állhatsz fel az asztaltól, míg meg nem eszed/míg meg nem kóstolod” (nem muszáj, dacból egy idő után nem fogja megkóstolni)
  • “még van a tányérodon, nem maradhat rajta semmi” (annyit egyen, amennyi jól esik)
  • fizikai bántalmazás
  • kompromisszumok: oké, nem etted meg, itt van amit szeretsz, nehogy éhen halj (nem fog éhen halni, viszont így egy spirálba kerül a gyermek)
  • képernyő elé ültetés étkezés közben (figyelemelterelés)

Tegyük:

  • türelem: van, hogy hússzor kell megkínálni, mire újra elfogadja (vagy hozzányúl)
  • példamutatás (mi se a sajtburgert majszoljuk, miközben a gyerek előtt a chia magos humusz van)
  • gyermektársaság (főleg ovis korban kezd el működni a csordaszellem: ha a többiek megeszik, ő is megkóstolja)
  • bízzunk a gyermek belső szabályozórendszerében, mely pontosan érzi, tudja, mennyi ételre van egy egészséges gyermeknek szüksége
  • figyeljük a fejlődését, és egyeztessünk erről védőnőnkkel, gyermekorvosunkkal. Ha a fejlődése oké, jókedvű, alszik és mozog eleget, megfelelő ételféleségekkel van kínálva és a szülő nem stresszel emiatt túl sokat, nagy gond nem lehet
  • kisbaba kortól együtt vásárlással, piacra járással, étkezőasztalhoz való odatolással mutassuk, mi az az étkezés, hogyan kerül az étel az asztalra

Ne izguljuk túl. Gyermekünk ízlése folyamatosan változik, mi egy valamit tehetünk: segítünk neki, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájusson. Nem a bolti cukros termékek által, hanem valódi, értékes ételek által.

Kapcsolódó cikkeink válogatós témában: