Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért kérdezi folyton azt, hogy miért?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 24. | Frissítve: 2021. október 7.

Forrás: babaszoba.hu

Hogyan érdemes kezelni, ha állandóan kérdéseket tesz fel, különösen a "Miért?"-eket?

Miért kérdezi folyton azt, hogy miért? (Fotó: Getty Images)
A miért korszak szinte végtelennek tűnhet, a kisgyermeked szüntelenül bombázhat ezekkel a kérdésekkel: "Drágám, ideje fürdened!", "Miért?", "Mert kint játszottunk, és koszos lettél.", "Miért?", "Mert úgy döntöttél, hogy homokvárat építesz.", "Miért?".
Mi a legjobb, amit tehetünk? A What to expect alapítója és szerzője, Heidi Murkoff szerint mosolyogni és tűrni - és természetesen folyamatosan válaszolni ezekre a soha véget nem érő kérdésekre.
A miértek ugyan kikezdhetik a szülő idegrendszerét és türelmét, de jó észben tartani, hogy a gyermek nem bosszantani szeretne ezzel, ez csupán a tanulás egy módja a kisgyereknél - aki valóban meg szeretné tudni, tanulni azt, amiről kérdez. Hiszen a gyerekek nagyon érdeklődők, kíváncsiak az őket körülvevő világra, és szeretnék érteni, hogy működnek a dolgok. Így a kérdések megválaszolásával a gyermek tudás iránti vágyát és a kíváncsiságát is ösztönözzük.
Egy másik ok, miért kérdezi folyton azt a kisgyerek, hogy miért, egyszerűen annyi, hogy felfedezte magának ezt a szót, amellyel felhívja a szülő figyelmét, és amelyre választ is kaphat. Ez pedig egy, a kommunikációt még csak épp kezdő emberke számára különösen hasznos ahhoz, hogy elsajátítsa a társalgás mikéntjét.
Ha már tényleg úgy érezzük, hogy fogy a türelmünk, meg lehet próbálkozni azzal, hogy megfordítjuk a kérdést: ilyenkor kérdezzük meg a gyermektől, hogy ő mit gondol arról, miért... (például ...miért kék az ég?, ...miért ugat a kutya?, ...miért mosolyog a testvére, ha megöleli?, stb.). A kíváncsi gyerkőc, aki szeret kérdezni, valószínűleg válaszolni is szeret. Ez pedig segíthet abban, hogy megtanuljon több aspektusból gondolkodni a dolgokon. De ha éppen nem szeretne válaszolni, akkor inkább ne erőltessük.
Megválaszolni a miért kérdéseket időnként beletelhet egy kis gondolkodásba, egy kis időbe, de a gyermek egy életen át látja ennek a hasznát.
 
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék