Kisgyerek

Miért jó, ha hisz a gyerek a Jézuskában?

A gyerekek számára a karácsony, az ünnepek varázsát részben az adja, ha hihetnek a csodában, ha úgy gondolják, az ajándékot, a karácsonyfát a Kisjézusnak köszönhetik.
2017. December 22.
Jó-e, ha hisz a Jézuskában?

Sok szülő azonban hajlamos aggódni, hogy egyáltalán jó dolog-e az, hogy gyermeke így gondolkodik az ünnepről, esetleg nem túl idős-e már ahhoz, hogy megtudja az igazat. Egy szakértőt kérdeztünk arról, hogy miért pozitív dolog egy kisgyerek számára, ha hihet a csodában, és arról is, érdemes-e felvilágosítani őt a valóságról.

Biztonságérzetet ad a kicsinek

Heim Judit pszichológus szerint több szempontból is jó, ha a gyerek hisz, hihet a Jézuskában, hiszen a Jézuska úgy él a gyerekek fantáziájában, mint egy “mesebeli lény. ? Ahogyan a pozitív mesefigurákat, úgy a Jézuskát is olyan jó tulajdonságokkal ruházza fel a gyerek, amelyek számára biztonságérzetet adnak, számára ő jóságos, szeretetet, békét hoz, és hasonló pozitív dolgai vannak.

A karácsonyi jó élményekhez kötheti őt, akit lehet jó érzésekkel várni, aki ajándékot, karácsonyfát hoz. Ahogyan a mesék is gazdagítják a képzeletét, és ezáltal az érzelmi világát, úgy a Jézuskában való hit is ? magyarázta a szakember.

Ahova nem a Jézuska érkezik

Azonban szinte minden család más szokásokkal rendelkezik, és nem minden családba érkezik a Jézuska ajándékhozó szerepben Szenteste, így nem minden kisgyerek gondolja úgy, hogy a karácsonyfa és az a sok új dolog, amit kapott, tőle vannak. ? Egyszer egy hatéves kislánnyal beszélgettem, aki nyugodtan, és teljes meggyőződéssel mesélte, hogy ők nem hisznek a Jézuskában. Természetesen úgy is nevelkedhet egészségesen egy gyerek, ha a Karácsonyról nem ez a fajta hite van ? mondta el Heim Judit.

A szakértő szerint viszont nem árt, ha a szülők ebben a kérdésben is egységesen gondolkoznak, és egységes álláspontot közvetítenek a gyerek felé. Hiszen fontos, hogy ők hitelesen tudják képviselni azt, amit gondolnak. ? Akinek a vallási hite nem engedi meg, hogy a gyerekének azt mondja, hogy a Jézuska hozza az ajándékot, az ne tegye, viszont lehessen erről beszélni otthon. Ebben az esetben engedjük meg a gyereknek, hogy más pozitív alakot tudjon felruházni csodás, jó tulajdonságokkal ? hívta fel rá a figyelmet a pszichológus.

Mikor tudja meg az igazat?

A szakembert kérdeztük arról is, meddig, mennyi idős koráig jó, ha hisz gyermekünk a Jézuskában, de elmondása szerint erre nincs egy konkrét dátum. De ahogy a gyerekek kilépnek az óvodáskorból, egyre valóságosabb, kevésbé meseszerű dolgok érdeklik őket. ? Ilyenkor például megszűnnek az óvodáskorban oly gyakran jellemző füllentések, amikkel a szülők gyakran nem tudnak mit kezdeni, pedig a gyerek számára a kis hazugságok teljesen igaznak tűnnek, összekeveredik időnként a fantázia és a valóság. Kisiskolás kor felé közeledve ez egyre inkább megszűnik, így előbb-utóbb magától is rá fog jönni, hogy mi történik valójában az ajándékokkal és a fával, nem gondolja tovább azt róluk, hogy a Jézuska hozza ezeket magával ? fogalmazott a szakértő.

Szülőként éppen ezért nem is szükséges feltétlenül a gyereket azzal “sokkolni”, mikor mi már elég idősnek gondoljuk hozzá, hogy nem a Kisjézus ajándékozza meg őt, amíg ő maga nem rakja össze a képet. ? Ha a gyerek kérdez, sejt valamit a dologról, meg lehet kérdezni arról, hogy ő mit gondol, aztán ha úgy érezzük, el lehet mondani neki az igazságot. De ennek az idejét inkább határozza meg ő, ne a szülő. Ha már végképp rájött, természetesen ne próbáljuk meggyőzni az ellenkezőjéről, az nem lesz hiteles, és ettől csak becsapva érezheti magát ? javasolta Heim Judit.

Ha már nem hisz

Véleménye szerint ha gyermekünk valamikor magától közli, hogy ő nem hisz már a Jézuskában, nem kell ettől megijednünk. Persze nem min

degy, hogy hogyan közli velünk ezt a g

yerek. ? Ha valamelyik osztálytársa vagy a nagytestvére szembesítette ezzel, mikor ő még mit sem sejtett, felzaklathatja a dolog. Ilyenkor a legjobb, amit szülőként tehetünk ? tette hozzá a pszichológus ?, hogy megpróbáljuk megnyugtatni.