Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért jár a kisgyerek lábujjhegyen?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 29.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyik legizgalmasabb fejlődési mérföldkő, amikor a gyermek járni kezd. De néha nem a megszokott módon lépeget.

Előfordulhat, hogy a gyermek lábujjhegyen lépeget, ez szülőként aggodalmat válthat ki. De valóban van ok az aggodalomra, vagy ez a normál fejlődés része?
Miért jár a kisgyerek lábujjhegyen? (Fotó: Getty Images)
Dr. Natalie Geary gyermek- és háziorvos elmondta a Romper.com internetes portálnak, hogy ez meglehetősen gyakori a gyerekeknél, akik most kezdenek járni, és a többség ki is növi. "Ha egy gyermek normálisan növekszik és fejlődik, akkor a lábujjakon való járás általában nem ok az aggodalomra" - fogalmazott kérdésükre.
Ezt megerősítette Dr. Celanie K. Christensen fejlődésneurológiai gyermekorvos is, aki szerint sok gyermek jár a lábujján, amikor tanulja a járást, és ez 2-3 éves korig normálisnak számít. "Amennyiben valaki ezt 3 éves kora után is folytatja, az a gyerekek 50 százalékánál 5 és fél éves koruk után abbamarad" - tette hozzá.
A szakorvos szerint a gyerekek 5 százaléka kisgyermekkor után is a lábujjain jár, ezt idiopátiás lábujjként is szokták emlegetni. Vannak, akik szerint ez egy szokás, vagy érzékszervi problémákhoz köthető, de az oka egyelőre nem ismert teljesen.
Míg a kisgyermekkori lábujjon járás nem jelent különösebb problémát, de az idiopátiás lábujjárás esetenként adhat okot az aggodalomra. Vannak ugyanis olyan neurológiai állapotok Christensen szerint, amelyek lábujjárással járnak vagy lábujjárást okoznak. Ezek között lehetnek olyan problémák is, mint az izomdisztrófia, az agyi bénulás, a gerincvelő problémái, késések a fejlődésben, vagy az autizmus. Ezért ha kisgyermekkor után is tapasztalható a lábujjárás, arról beszélni kell a gyermek orvosával is.
Mivel ismert okai nincsenek, az idiopátiás lábujjhegyen járást nem lehet megakadályozni. Érdemes a helyes járási szokásokat megtanítani a gyermeknek. Geary tanácsa a szülőknek, hogy ösztönözzék a gyermeket arra, hogy relaxáljon - lazítsa és szorítsa össze a lábujjait, nyújtsa és hajlítsa a lábfejét, akár már baba kortól. A láb- és kéz masszírozása fontos, hogy a baba megnyújthasson bizonyos izmokat, amelyek nagyon megfeszülhetnek.
A másik tanácsa, hogy amikor a gyermek járni tanul, az idő nagyjából 30 százalékában legyen stabil cipőben, amely támogatja a talpat és a stabilitást, és megnehezíti a lábujjakon való járást. Így kevésbé valószínű, hogy kialakul ez a szokás.
Tehát ha a gyermek 2-3 évesen a lábujjain jár, az a fejlődése normál része, de ha ezután is, javasolt beszélni a gyermekorvossal a pontos diagnózis érdekében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék