Kisgyerek

Miért fogják be időnként a fülüket a kisgyerekek?

Kevés bosszantóbb van annál, mint amikor a kisgyerekhez beszélsz, ő pedig a fülére tapasztja a kezét. Azonban ez nem mindig azért történik, mert nem akarja hallani, amit mondasz neki.
2021. Február 17.
Miért fogják be időnként a fülüket a kisgyerekek? (Fotó: Getty Images)

“Egy tipikus kétéves gyermek általában nem azért takarja el a fülét, hogy ne halljon téged” – válaszolta a Romper.com kérdésére Elizabeth Dick, gyermekápoló. Abban az esetben egyszerűen csak nem figyelnek oda, és folytatják azt, amit éppen csinálnak. Ha nem akarja hallani, amit mondasz neki, Dick szerint az egész fejét eltakarja a karjaival, vagy betemeti a fejét egy takaróba, párnába, hogy mindent kizárjon.

Ha a kisgyermek eltakarja a fülét, annak az oka gyakrabban az önmegnyugtatás, mint a dac. Gyakrabban takarják el a fülüket a kisgyerekek, ha túlterheltek, túlstimuláltak az ingerek miatt, vagy érzékenyek a hangos zajokra, Whitney Casares gyermekorvos, a The New Baby Blueprint: Caring for You and Your Little (Az új baba terv: gondoskodás magadról és a kicsiről – a szerk.) szerzője. Ha fél vagy zavarban van, akkor is viselkedhet így a gyermek.

De akkor miért takarja el a fülét?

“A kisgyerekek gyakran takarják el a fülüket, vagy akár az egész fejüket, amikor szoronganak, félnek vagy éppen mérgesek. Ez egy önvédelmi viselkedés. Nagyobb biztonságban érzik magukat ebben a testhelyzetben“- mondta el Dick, és hozzátette, hogy aggódni abban az esetben kell, ha egyéb fizikai tünetek vagy viselkedés is társul ehhez. Bizonyos esetekben ugyanis ez jelezheti, hogy fáj a füle a gyermeknek, de a szakember szerint abban az esetben nagyobb valószínűséggel húzza vagy rázza meg a fülét. Fülfertőzés vagy fülfájás esetén jelentkezhetnek olyan tünetek is, mint a fokozott ingerlékenység, egyensúlyozási problémák, alvási nehézségek vagy láz.Dick szerint a kisgyerekek általában kiváló hallással rendelkeznek (hacsak nem diagnosztizáltak egy gyermeknél hallásproblémákat), és jobban hallanak, mint a felnőttek, így nem rendellenes az sem, ha egy fejlődésben lévő kisgyerek érzékenyebb azokra a zajokra, amelyek egy felnőttnek vagy egy idősebb gyermeknek nem tűnnek annyira hangosnak. Ilyen lehet, ha valaki hangosan beszél, ha hangos a TV vagy a mozi.A Whattoexpect.com írása szerint is érzékenyebbek a kisgyermekek fülei a hangosabb hangokra, ezért nem kell feltétlenül aggódni, ha a kisgyermek eltakarja a fülét és kiált, amikor egy szemetesautó dübörög el mellettetek, vagy a közelében ugat egy kutya. Ezek a nagyobb zajok az éles hallása miatt számára még erősebbek. De ha gyakran eltakarja a fülét vagy sír, miután normál hangerővel hallja a hangokat, javasolt beszélni a gyermekorvossal.

Mikor lehet aggasztó ez a viselkedés?

Ha a szülő számára aggasztó a gyermek valamilyen viselkedése, például ha eltakarja, meghúzza a fülét, Dick szerint érdemes azt naplózni, feljegyezve a napszakot, és azt is, van-e más kapcsolódó viselkedés vagy esemény. Ez jobb betekintést enged a dolog hátterébe, és a gyermekorvosnak is segíthet megállapítani, szükséges-e valamilyen egyéb vizsgálat.Tanulmányok szerint a hallási érzékenység bizonyos hangokkal szemben (például csecsemősírás, tűzoltóautó) vagy ha a gyermek a füleit eltakarja a kezeivel, az autizmus egy jele lehet. “Ha a gyermek folyamatosan eltakarja a fülét, anélkül, hogy nyilvánvaló magyarázat lenne az új viselkedésére, akkor érdemes a gyermekorvosnak kiértékelni” – mondta Casares. De sok esetben nem aggasztó ez a viselkedés, a gyerekek ugyanis számos ártalmatlan okból takarják el a fülüket vagy játszanak vele.