Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért fáj éjszaka a lába?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. április 27. | Frissítve: 2020. május 16.

Forrás: babaszoba.hu

Vajon mi állhat az éjszakai lábszárfájdalom mögött? Valódi fájdalom vagy a gyerek csak egy kis simogatásra vágyik?

Miért fáj éjszaka a lába?

A növekvő gyermek folyamatosan igénybe vett lába a lábszáron lévő izomtömeg fájdalmával, görcsökkel jelzi a túlterhelést. Egészséges gyereknél is előfordul, hogy mérsékelt sarokdőlés miatt - minden növekvő gyerek sarka befelé dől - a statikai túlterheléstől megfeszül a lábszárizomzat. Az alvás közben ellazult izomzatból kiszabadulnak az addig el nem távozó anyagcseretermékek, ez okozza az éjszakai - rendszerint - kétoldali lábszárfájdalmat.
Tévesen növekedési fájdalomnak mondják - igaz, növésben levő gyerekeknél fordul elő. A lefekvés előtti gyengéd masszírozás sokszor megelőzi az ilyen tünetek kialakulását. Rendszeres lábtorna, a sarkat jól támasztó cipő vagy prevenciós cipő viselése gyakran néhány hét alatt jelentős változást hoz a panaszokban - javasolja dr. Marschalkó Péter, a Heim Pál Gyermekkórház Ortopéd Osztályának osztályvezető főorvosa.

Tippünk lábfájásra

  • Simogasd meg éjszaka is a gyerkőc lábszárát, ha fájdalomra panaszkodik. A meleg kéz érintése akkor is jólesik neki, ha valóban csak egy kis gyengédségre vágyik. Ha nem lenne rá oka, nem ébredne föl éjszaka.
  • Végezzetek játékos lábtornát! Üljetek le egymással szemben a földre, támasszátok egymásnak a talpatokat, és biciklizzetek a levegőben. Szórj szét egy csomó apróságot a földön (ceruzát, dobókockát, gyufásdobozt), és ülve vagy fél lábon egyensúlyozva szedegessétek őket egy tálba a lábujjaitokkal.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék