Kisgyerek

Miért érdemes gyakrabban igent mondani a gyereknek?

Miért lehet hasznos, ha gyakrabban mond a szülő igent a gyermekének a nem helyett?
2021. Január 21.
Miért érdemes gyakrabban igent mondani a gyereknek? (Fotó: Getty Images)

Alice Boyes korábbi pszichológus, jelenleg író a Psychologytoday.com-on megjelent írásában megosztotta, hogy amikor gyermeke kérdez tőle valamit, arra megpróbál igent mondani, hacsak nincs igazán jó oka arra, hogy nemet mondjon valamire. Ezt a filozófiát nevezi “igen gyermeknevelésnek”, és arról is beszámolt, miért követi ezt a megközelítést.

A kreativitás ösztönzése

Boyes azt írja, hogy a minap a négyéves gyermeke megkérdezte, hogy festhet-e egy képet körömlakkal. Azt mondta neki, hogy igen, de elmagyarázta, hogy nem szeretné, ha elfogyna az egész üveggel. Ezért készített egy képet vegyes technikával, filctollakkal és körömlakkokkal.Ez a kreativitás természetes a gyerekeknek, azonban könnyen kinevelődhet belőlük. A kreativitásuk akkor a legnagyobb, ha nem követi a konvenciókat. A kreativitás az erőforrások rendhagyó módon történő felhasználásáról szól.

Arra ösztönözni a gyermeket, hogy azt kérje, amire szüksége van

A szakember szerint sok felnőtt küzd azzal, hogy azt kérje, amire szüksége van. Ami még rosszabb, hogy néhányan szinte semennyire sem tudnak kiállni magukért. Boyes az életében és a karriere során számos olyan helyzettel találkozott, amikor arra számított, hogy “nemet” válaszolnak, de meglepő módon “igent” mondtak neki.Természetesen ebben olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a kiváltságos helyzetek, de a bizalom, és annak a képessége is, hogy megkérdezze. Az alapvető viselkedéspszichológia azt mondja, hogy a jutalmazott viselkedés mértéke növekszik, míg a figyelmen kívül hagyott vagy a büntetett csökken. Ahogy Boyes mondja, azt szeretné, ha a gyermeke közvetlenül azt kérné, amire szüksége van, ezért megjutalmazza.Néha elég azt kérni, amit akarunk, de néha meggyőzőbbnek kell lenni. Ahhoz, hogy a gyermek elsajátítsa ezt a készséget, érdemes “igent” mondani neki, amikor éppen ezt teszi.

A gyakoribb “igen” segíthet jobban kezelni a “nemet”

Boyes szerint, ha a “nemet” csak akkorra tartják fent, amikor erre jó okuk van, a gyermek meg fogja érteni azt.Ha azért mond valaki “nemet”, mert az adott kérés zavaró, egy kissé kényelmetlen, rendetlenséggel jár, vagy furcsa ötletnek tűnik, akkor a “nem” összezavarónak tűnhet.  A “nem” sokféle dolgot jelenthet.A szakember szerint az “igen” mondása nem azt jelenti, hogy a azonnal megteszi gyermeke minden kívánságát, de az “igennel” való válaszadás módja lehet mindenki számára megfelelő. Példának hozza, hogy amikor gyermeke azt kérdezte, készíthetnek-e a Barbiejának egy Batman jelmezt, fogalma sem volt, azt hogyan lehetne, ezért azt mondta, hogy: “igen, de először gyakoroljunk néhány egyszerűbb ruhával”.Vagy amikor lánya például akkor szeretne csinálni valamit közösen, amikor ő éppen dolgozik, akkor átgondolja, hogy amit gyermeke szeretne, azt hogy lehetne gyorsan elkészíteni, vagy néha azt mondja: “Igen, amint befejeztem a munkámat, közösen rajzolunk egy képet. Már alig várom!”.Ami fontos, hogy az ilyen típusú ígéreteket be kell tartani (még abban az esetben is, ha azt gondolja a szülő, hogy a csemete elfelejtette azt), így a gyermek megtanulja, hogy a szülő megbízható, és rendben lesz neki, ha valamit később kap meg. Ez egy fontos készség, amit a megbízható szülőtől tanulhat meg.

Ha azt kéri a gyermek, amit szeretne, ahelyett, hogy settenkedve szerezné meg, arra jobban hatással lehet a szülő

Ha azt várja a gyerek, hogy a szülő “nemet” mond, akkor nagyobb valószínűséggel szeretné settenkedve, trükkös módon megszerezni a dolgot – ilyenkor azonban nem lehet a jó döntés felé terelni. Boyes példának hozza fel, hogy amikor a körömlakkos kérdést kapta, emlékeztethette arra a lányát, hogy nem lenne jó, ha elfogyna az összes körömlakk, amit ő is használ. Vagy ha olyasmit kér, ami egy kissé furcsa, és arra engedélyt kap, akkor a gyermek gyakran el is veszti az érdeklődését.

Az “igen” a szülőnek is felszabadító és inspiráló lehet

Annak ellenére, hogy a gyermeke négyéves, Boyes számára inspirálóak a kreatív ötletei. Minden Azzal, hogy körül van véve a lánya kreativitásával (mint a művészeti alkotásai, vagy éppen a jelentek, amiket a játékokkal játszik el, felhasználva egyéb otthoni dolgokat is), inspirálja a saját kreativitását. Azzal, hogy gyermeke össze nem illő dolgokat párosít össze, szabadabbnak érzi magát abban, hogy ő maga is ugyanezt tegye.”Mivel megpróbálok igent mondani olyan dolgokra, amiket nem biztos, hogy meg tudok csinálni (mint például egy Batman jelmezt elkészíteni a Barbienak), ezzel próbára teszem magamat. Úgy tűnik, mindez a munkámra és az életemben hozott döntéseimre is hatással van. Segít abban, hogy spontánabb és közvetlenebb legyek. Azzal, hogy keresem, milyen módon mondhatok igen, úgy érzem, több energiám van”- írja Boyes.

Ez mindenkinél működik?

A szakember is hangsúlyozza, hogy szerinte nincs egy univerzálisan a legjobb nevelési stílus, és a gyermek természetének megfelelően érdemes őt nevelni. Kísérletezni kell, és kezdetnek például megvizsgálni azt, mekkora arányban mond igent a szülő a gyermekének.