Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért ébrednek sírva a szunyókálásból a totyogók?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 10. | Frissítve: 2021. április 6.

Forrás: babaszoba.hu

A kisgyermekek számára nagyon fontos a délutáni alvás a megfelelő fejlődésük szempontjából. De miért ébrednek sokszor sírva a pihentető délutáni alvásból?

Miért ébrednek sírva a szunyókálásból a totyogók? (fotó: Getty Images)
A legtöbb 1-3 éves átlagosan 8-12 órát alszik éjjel. A napi szükségletük 1-2 éves korban 11-14 óra, 3-5 évesen pedig 10-13 óra. A délutáni alvás kiegészíti a napi alvásmennyiséget.
Sok 2 éves naponta körülbelül 2 órát alszik délutánonként, a 3 évesek pedig 1-et - magyarázza Dr. Whitney Casares. Ha nem alszanak elegendő mennyiséget, akkor a fáradtság a délutáni alvási szokásaikban is jelentkezhet - ezt már David L. Hill gyermekorvos teszi hozzá a romper.com-nak.
Ha azonban nem erről van szó - azaz éjszaka és nappal is megalussza a kicsi a kívánt mennyiséget -, akkor érdemes máshol keresni a probléma forrását. Lehetséges, hogy külső tényezők befolyásolják a viselkedését, például a nem megfelelő szobahőmérséklet, a fogzás, szorongás, félelem vagy stressz - mondja Dr. Amy Liu. Előfordulhat, hogy pelenkacserére van szükségük vagy éppen arra, hogy az egyik szülő mindig ott legyen velük.
A sírás másik lehetséges oka lehet egyfajta izgalmi, éberségi állapot, ami néhány órával az alvás után, vagy közvetlenül a felébredést követően jelentkezik és akár 30 percig is eltarthat. Felébred, sír, nyögdécsel, zavartnak és vigasztalhatatlannak tűnik. Valószínű, hogy nem volt része a kicsinek megfelelő minőségű alvásban délután vagy éjjel, esetleg egyik alkalommal sem. Ha rossz éjszakai alvó, akkor az rányomhatja a bélyegét az egész másnapjára, fáradtabb, ingerültebb lehet. A kisgyerekekre jellemző, hogy a napi gondok, feszültségek az alvási szokásokban, alvási zavarokban öltenek testet. Ezek a zavarok alvás közben és alvás után is megmutatkozhatnak.
A minőségi, zavartalan alvás érdekében Dr. Liu azt tanácsolja a szülőknek, hogy ragaszkodjanak egy napi rutinhoz, legyenek következetesek. A rendszeresség és kiszámíthatóság nagyon fontos a kicsiknél, jól elkülönítve, megadott sorrendben kövessék egymást az ébrenléti idő, étkezési idő, altatás, alvás idő szakaszai. A gyerekek viselkedését erősen befolyásolja a napi rutin, beleértve az altatási és ébresztési szokásokat is.
Természetesen idegrendszeri éretlenség, egy-egy nagymozgás megjelenése, fejlődési ugrás is állhat a sírva ébredés hátterében. Ha aggódunk, nyugodtan beszéljünk erről a gyermekorvossal. Valószínű azonban, hogy ha következetesek vagyunk és egy jól kiszámítható napi rutint követünk, akkor sokkal ritkábban fogunk találkozni a jelenséggel.
(Forrás: romper.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék