Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért csikorgatja a fogát?

Szerző: Dr. Hóbor Dóra fogorvos, fogszabályozó szakorvos

2011. május 14. | Frissítve: 2022. január 12.

Forrás: Kismama magazin

Még hallgatni is rossz, hát még belegondolni, mi történik a kis tejfogakkal, ha ilyen erővel egymáshoz szorítja és csikorgatja őket a gyerek! Vajon mi lehet mögötte, és hogyan segíthetünk?

Kérdés:
A kislányom újabban gyakran csikorgatja a fogát. Mi okozhatja ezt, mit tehetnék ellene? Tönkreteheti így az egészséges, ép fogzománcot?
Válasz: A gyerekek 15 százaléka rendszeresen csikorgatja vagy szorítja össze a fogát alvás közben, ezt bruxizmusnak nevezzük. Többnyire ártalmatlan jelenségről van szó, ezt a rossz szokást általában kinövik. De érdemes rá odafigyelni, mert ha felnőttkorban is megmarad, súlyos esetben a fogak jelentős kopásához, abnormális fogálláshoz, arcfájdalomhoz, fejfájáshoz és az állkapocsízület bántalmaihoz vezethet.

Fogcsikorgatás gyerekkorban

Kialakulásának számos oka lehet

Leggyakoribb, hogy a kicsik hozzá akarnak szokni az új "szenzációhoz", hogy kinőttek a fogaik. A fogváltás eredménye is lehet fogcsikorgatás, mivel az új, eltérő alakú fogakhoz még nem szokott hozzá a szervezet - ez idővel magától megszűnik. Felső légúti fertőzések idején is kialakulhat bruxizmus, de a betegség gyógyultával elmúlik.
Nem árt tudni, hogy a fogcsikorgatás a szervezet stresszre adott válaszának része is lehet. Ha figyelünk, koncentrálunk, erőlködünk, ösztönösen összeszorítjuk fogunkat, mondjuk is, hogy valaki "összeszorított foggal", de végigcsinálta feladatát. Érdemes elgondolkozni azon, nincs-e valamilyen feszültségforrás a gyerek életében (például az óvodában, költözés, válás), ami ezt kiválthatta, vagy nincs-e túlterhelve. A fogcsikorgatás üzenet is lehet a szülőnek: félek, sok nekem, segítségre van szükségem!
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék