Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért csak pépeset eszik?A gyerekorvos válaszol

Szerző: Babaszoba.hu

2012. június 20. | Frissítve: 2016. április 13.

Forrás: babaszoba.hu

Vajon az olyan ártalmatlannak tűnő jelek, mint hogy a nagyobbacska gyerek csak pépeset eszik, vagy a csecsemő sokat csuklik, utalhatnak komoly betegségre?

Laura lányom húsz hónaposan még csak pépes ételt hajlandó enni. Egész pontosan a darabos ételek közül a kiflin és süteményféléken kívül semmit. Aggódjak emiatt? Ez valamilyen bélszűkület, illetve más betegség, vagy csak egy rossz szokás? Olvastam az interneten, hogy eozinofiles nyelőcsőgyulladásnál is lehet nyelészavar.
Kárász Gertrúd, e-mail


A bélrendszerben előfordulhatnak szűkülettel járó fejlődési rendellenességek, ezek meglehetősen ritkák, általában már csecsemőkorban jelentős panasszal, hányással, haspuffadással járnak, miközben a gyerek nem fejlődik a megfelelő ütemben. Az eozinofil sejtes gyulladás szintén nagyon ritka, általában akkor kell erre gondolni, ha fogy a baba.
Sajnos ezt a kórképet csak altatásban végzett gyomortükrözéssel (endoszkópia) lehet felismerni. Érdemes tudni, hogy tápcsatornában a nyelőcső alján is kialakulhat szűkület, ott, ahol beletorkollik a gyomorba. Például súlyos reflux (gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása) következtében kialakuló fekély miatt gyerekkorban is láthatunk nyelőcsőszűkületet.

Ha csak pépeset eszik


Azonban az ön kislányánál erről nincs szó, hiszen akinek valamilyen komoly szűkülete van, az a kiflit és a süteményt sem hajlandó megenni. Tehát nagy valószínűséggel ebben az esetben egy rossz szokásról beszélhetünk, amelyet erőltetéssel, szép szóval csak nagyon lassan lehet leküzdeni ebben a "dackorszakban". Ilyenkor segíthet, ha olyan közös étkezéseket, például "babazsúrt" szervez, ahol hasonló korúak gyűlnek össze. Itt a saját gyerekével ne törődjön, ne kínáljon neki darabos ételt.

Ellenben másokat dicsérjen, hogy milyen ügyesek, hogy elboldogulnak még a kolbászos szendviccsel is... Előbb-utóbb sikert ér el - egy a lényeg, hogy ne erőltesse, s így ne érezze Laura, milyen fontos önnek, hogy ne csak pépeset egyen. Higgye el, a gyerekek mindig picivel jobban bírják az ilyen "harcot".

Ezek is érdekelhetnek:
 • Bízd a babára!
 • A babaétel-készítés "tudománya"
 • Falatnyi tanácsok - a csecsemőtáplálás korszakai
 • Babatáplálási kisokos kezdőknek és haladóknak

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék