Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért betegednek meg folyton a kisgyerekek?

2014. június 17. | Frissítve: 2015. december 25.

Forrás: Medipress

A kutatók kimutatták, hogy a csecsemők és kisgyerekek azért betegednek meg ilyen gyakran, mert az immunrendszerük rendkívül feledékeny.

A Journal of Immunologyban megjelent tanulmány szerzői elmondták, hogy kísérleteikben a fiatal egerek immunrendszere valójában gyorsabban és erőteljesebben reagált a fertőzésekre, mint a felnőtt egereké, de a létrehozott védettség csak rövidtávú. A szakértők úgy vélik, hogy a felfedezés a gyermekek sokkal hatékonyabb védőoltásainak kifejlesztéséhez vezethet.
A védőoltások tulajdonképpen úgy működnek, hogy "megtanítják" az immunrendszert arra, hogy emlékezzen a kórokozókra. A csecsemők immunitása azonban gyorsan eltűnik, ezért gyakran kell további emlékeztető oltásokat beadni a kezdeti vakcina után.

"A tökéletes oltóanyag egyetlen dózis lenne, amit születéskor kellene beadni, és hosszú távú védettséget adna" - nyilatkozta Brian Rudd immunológus, a kutatás vezetője. "Jelenleg nem létezik ilyen oltóanyag, mert korábban nem értettük, miért veszítik el ilyen gyorsan a csecsemők az immunitást. Eredményeink azonban megváltoztathatják a csecsemők immunizációját, és végül az immunitás fiatalkori javításának hatékonyabb módszereihez vezethet."

A mikrobák elleni védettség az emlékező T-sejtek létrehozásán múlik, amelyek visszaemlékeznek bizonyos kórokozókra, és gyorsan reagálni tudnak a későbbi fertőzésekre. A felnőttek szinte mindig nagy mennyiségű emlékező T-sejtet hoznak létre fertőződéskor, melynek körülbelül 10 százaléka elraktározódik a tartós "memória készletbe", hogy legközelebb gyorsan tudjon válaszolni a szervezet.

Miért betegednem meg folyton a kisgyerekek?

Rudd és munkatársai egérkísérletükben kimutatták, hogy az újszülöttek T-sejtjei gyorsabban reagálnak a fertőzésekre, mint a felnőtteké, de végleges differenciálódásuk hamar végbe megy, ezért nem jutnak el a memóriakészletbe. Ez ellentmond annak a közvélekedésnek, mely szerint az újszülöttek immunrendszere gyenge vagy az optimálistól elmaradó választ ad a fertőzésekre.

"Meglepő módon az derült ki, hogy az újszülöttek sejtjei gyorsabban és erősebben reagálnak, mint a felnőtteké" - magyarázta Rudd. "Az is kiderült, hogy az újszülöttek sejtjei gyorsabban végighaladnak az életciklusukon, és hamarabb elpusztulnak, mielőtt kialakulhatnának az emlékező T-sejtek, és immunrendszerük emlékezhetne arra, amit tanult.

Az immunrendszernek tehát újra kell kezdenie a tanulási folyamatot, amikor idősebb korban ugyanazzal a kórokozóval fertőződik. Reméljük, megtaláljuk majd a módját annak, hogy rávegyük az újszülött sejteket, hogy a felnőtt sejtekhez hasonlóbban viselkedjenek abban a tekintetben, hogy tanulnak az oltóanyagokból, és reagálnak a fertőzésekre."

Ezek is érdekelhetnek:
 • Erősítsd meg az immunrendszerét!
 • Az otthoni feszültségtől beteg a gyerek?
 • "Az immunrendszerem lepuffantja a vírusokat"
 • Allergia - A baba javára válhatnak a bacik
 • Hozzászólások

  A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

  Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék