Kisgyerek

Miért árulkodnak a gyerekek?

Az árulkodás egy meglehetősen gyakori, bosszantó szokás a gyerekeknél. De mégis miért árulkodnak a gyerekek, és mit lehet tenni, hogy megelőzzük az árulkodást?
2021. Március 02.
Miért árulkodnak a gyerekek? (Fotó: Getty Images)

A gyerekek általában otthon a testvérükre árulkodnak, az óvodában az ovistársakra, az iskolában az osztálytársakra, a barátaikra – és akár a szüleikre vagy éppen más felnőttekre is. Ahhoz, hogy megelőzhessük a gyermeknél az árulkodást, fontos, hogy először felismerjük annak az okát.

Mi késztetheti árulkodásra a gyerekeket?

Amikor a szabályokról van szó – A kisebb gyerekek általában szó szerint veszik a dolgokat, mert kognitív fejlődésükben még nem érnek arra a pontra, hogy felismerjék az absztrakt, vagyis elvont gondolkodást – magyarázta Dr. Lawrence Balter gyermekpszichológus és nevelési szakértő a Parents.com portálnak. Így amikor rájönnek a szabályok betartásának módjára, általában 7 éves koruk körül, a szabályokat nem tekintik rugalmasnak, és személyes ügyüknek tekintik, ha más gyerekek nem tartják be a saját vagy mások szabályait.Amikor a figyelemről szól – Az árulkodás sokszor semmi egyébről nem szól, csak hogy egy gyermek azt szeretné, hogy észrevegyék. Ha úgy érzi, kihagyták valamiből, akkor árulkodhat egy másik gyerekre, hogy a saját státuszát erősítse, vagy hogy rossz színben tüntesse fel a másikat, őt magát pedig kedveljék.Amikor a bosszúról szól – A legtöbbször az árulkodás ártalmatlan, de esetenként Dr. Balter szerint nem egyszerűen a státusz erősítéséről van szó, hanem a gyermek ártani szeretne egy másik gyereknek. “Egy jó módszer, hogy visszavágj egy olyan gyereknek, aki megbántott, ha valami negatívat mondasz róla, hogy így keverd bajba” – mondta a szakember.Lehet erőpróba – Néhány esetben az árulkodó versengő típus, aki ezzel szeretné kivívni a pozícióját.”Az iskolás években egyre több szociális készségre tesznek szert a gyerekek, különösen a kortársaikkal kapcsolatban mondta el Kylee Goldman gyermek- és családterapeuta a Todaysparent.com portálnak. Elmondása szerint ugyan az árulkodásnak több oka is lehet, hátterében sokszor a morális érvelés áll az árulkodó gyerekek sokszor azért teszik ezt, mert láttak valakit olyasmit csinálni, amiről azt gondolják, hogy nem helyes.A Verywellfamily.com szerint a gyerekek árulkodása mögött lehet az is, hogy ezzel szerezzenek “jó pontot” a szüleiknél vagy a tanáruknál – és úgy gondolják, dicséret jár azért, ha ők nem teszik azt a “rossz dolgot”, amit a testvérük vagy az osztálytársuk tesz. De a féltékenység is lehet motiváló tényező, például akkor, ha a testvérek közötti vitáról van szó.

Hogyan lehet megelőzni az árulkodást?

Érdemes gyengéden, kedvesen arra ösztönözni a gyereket, hogy gondolkodjon azon, milyen következményei lehetnek az árulkodásnak. Kérdezzük meg tőle, hogy mit érezne, ha esetleg véletlenül, nem szánt szándékkal sértené meg a szabályokat, és valaki árulkodna erről? Szomorú lenne? Felháborodott? Elárult? Jól esne neki, vagy nem? Ezzel a gyermek empátiáját is lehet erősíteni.Egy másik lehetőség, ha mutatunk néhány módszert a gyermeknek, amely segíthet elsajátítania, hogyan oldja meg egyedül az egyes problémákat. Például ha egy olyan gyerekkel van problémája, aki nem hajlandó osztozni a játékokon, akkor javasoljuk neki, hogy próbáljon vele tárgyalni, és amikor csak lehetséges, mutassa meg, hogy lehet megosztani a dolgokat. Ha a testvérével veszekszik, amiért piszkálja őt, akkor tanítsuk meg neki, hogy lehet udvariasan, de határozottan megkérni arra valakit, hogy legyen kedvesebb vele. Ne avatkozzunk mindig közbe, helyette motiváljuk a gyermeket, hogy magától találja ki, hogyan kezelje a konfliktusokat.

Ha árulkodik a testvérére, aki valami “rosszat csinált”, és a testvére emiatt büntetést kap, az csak ösztönzi az árulkodó magatartást – így ha van rá lehetőség, a büntetést érdemes elkerülni.Dr. Balter szerint a pártatlanság és az igazságosság fogalmával is érdemes megismertetni a gyereket. Elmondhatjuk neki, hogy néha nem úgy tartják be az emberek a szabályokat, ahogy kellene, és azt is, hogy a többi gyerek viselkedését nem tudja megváltoztatni – és inkább az a fontos, hogy a saját viselkedését érezze mindig tisztességesnek és igazságosnak.

Van, amikor jó, hogy elmond dolgokat

Magyarázzuk el a gyereknek, hogy ugyan a rendszeres árulkodás rossz dolog, de fontos, hogy beszéljen azokról a dolgokról, amik valóban ártalmasnak, veszélyesnek tűnnek. A gyerekek számára ugyan nem mindig egyszerű, hogy felismerjék a különbséget azok között a dolgok között, amelyek miatt fontos, és amelyek miatt jobb nem árulkodni.A Parents.com Susan Diamond beszéd- és nyelvterapeutát idézi, aki a Social Rules for Kids (Társadalmi szabályok a gyerekeknek – a szerk.) című könyvében javasol egy módszert arra, hogyan segíthetünk a gyermekeknek eligazodni, mit mondjanak, ha valami veszélyesnek tűnik. Magyarázzuk el neki, hogy mondhatja például azt, hogy: “Elmondom az adott dolgot a tanárnak, ha fenyegetve, ijedten, idegesen vagy bántva érzem magam egy vagy több osztálytársam miatt.” A másik oldala pedig az, hogy: “Nem mondom el a tanárnak, amikor egy osztálytársamnak nincs igaza, csapkodja az asztalát a ceruzájával, stb.” Segítsünk neki abban is, ehelyett mit tehet, például pihenhet, a feladatára koncentrálhat, figyelmen kívül hagyhatja az adott dolgot, és hasonlók.A Verywellfamily.com szerint érdemes megtanítani a gyermeknek, hogy mielőtt el akar mondani valakiről valamit, gondolja át, hogy az adott illető, akiről árulkodna, olyan dolgot tesz-e, ami másra vagy önmagára nézve ártalmas, vagy hogy véletlenül vagy szándékosan tett valami rosszat. Mondjuk el neki, hogy azt is érdemes megkérdeznie magától, hogy amit el akar árulni, azzal segíteni akar-e abban, hogy valaki biztonságban legyen, vagy csak bajba keverne vele valakit.Fontos, hogy legyünk türelmesek, hiszen a kisgyerekeknek gyakran nehéz megkülönböztetniük, mi a veszélyes vagy problémás helyzet, és mi az, ami nem ilyen. Ha hozzánk fordul, legyünk figyelmesek és megértőek. Ha pedig hibázik, erősítsük benne továbbra is az az üzenetet, hogy fontos figyelmesnek és kedvesnek lenni, és hogy segíteni próbáljunk másoknak, nem pedig ártsunk nekik.Források:

parents.com

todaysparent.com

verywellfamily.com