Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi történik, ha túl sok vizet iszunk?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 10. | Frissítve: 2018. június 11.

Forrás: Medipress

Tudtad, hogy a túl sok víz fogyasztása halálos következményekkel is járhat? Ugyanakkor a dehidráció az állóképességi sportot űzők ősellensége. Nekik sokkal inkább oda kel figyelni az egyensúly megtartására.

Mennyi vizet igyunk?

Mi történik, ha túl sokat iszunk?

A túl sok víz bevitele után a szervezet ionkoncentrációi változnak, melyet vízmérgezésnek nevezünk, tudtuk meg Dr. Aaron Baggishtől, aki a Boston Marathon egészségügyi társigazgatója.
"Amikor a nátrium (só) koncentráció alacsony a vérben, a vér ki tud lépni a szövetek közé, s ezt az állapotot hívjuk hiponatrémiának" - tette hozzá Baggish. A kórállapot leginkább az agyat érinti, mely az agysejtekbe áramló folyadék hatására duzzadni kezd.
Általában enyhe tüneteket okoz, többek között zavartságot, fejfájást, hányingert, azonban ha nem kezdik meg időben a kezelését, görcsöket is okozhat. Legrosszabb esetben az agy tovább duzzad, a rettegett szövődményt, agytörzsi beékelődést okozva.
"Az agy egy lágy szövet, mely a zárt koponyában helyezkedik el. Csak egyetlen kiút van, mikor az agy duzzadni kezd, és ez pedig az öreglyuk a koponya alsó részén, mely összeköti az agyat és a gerincvelőt" - tette hozzá Baggish.
"A vízmérgezés okozta halál nagyon ritka a maratonfutók között" - nyilatkozta Dr. William Roberts, az American College of Sports Medicine korábbi elnöke. "Mindössze féltucat halálozást észleltünk 3-4 millió maratonistából, így nem mondható egy gyakori kórképnek. A futók gyakrabban halnak meg szívrohamban vagy hőgutában."
Nemrégiben Andrew Schlater, 27 éves férfi halt meg hiponatrémia miatt egy léböjtkúra közepén, melyet orvosi felügyelet nélkül végzett - mesélte édesapja, Frank Schlater. A fiú szülei azt vették észre, hogy gyermekük néhány napja több vizet fogyaszt, mint általában. Andrew úgy tűnt, hogy jól van, így nem tett eleget szülei kérésének, miszerint hagyja abba a túl sok víz bevitelét. Egy júliusi reggel Frank a konyhában találta fiát, vizet kortyolgatva. Ezután Andrew perceken belül ájultan esett össze. Azonnal mentőt hívtak, azonban néhány órával később beékelődés miatt meghalt.
A maratonversenyek során bevitt só és nátrium csökkenti a hiponatrémia kockázatát Dr. Robert Glatter, a Lenox Hill Hospital sürgősségi orvosa. Ennek megfelelnek a különböző elektrolitokat tartalmazó sportitalok.
Roberts és Baggish két tanácsot fogalmaztak meg a sportolók részére:
- Igyál akkor, amikor szomjas vagy, ne előtte.
- A megmérettetés előtt számold ki a folyadékveszteséged. Mérd le magad meztelenül, menj el egy órát futni, majd mérd le magad újra. Ezek alapján megállapítható a veszteség, így a verseny tervezhető.

És mi a helyzet a nem-állóképességi sportolókkal? Mennyi folyadékra van szüksége egy átlagembernek egy nap?

Nincs mindenkire alkalmazható szabály, azonban az amerikai Institute of Medicine javaslata szerint a férfiaknak 3 liter, míg a nőknek 2.2 liter szükséges naponta.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék