Kisgyerek

Mi segíthet, ha éjszaka bepisil a szobatiszta gyerek?

A bilire szoktatás hatalmas mérföldkő egy kisgyerek életében, és hatalmas büszkeséggel tudja eltölteni a szülőket. Azonban az, hogy a csemete nappal tudja kontrollálni a hólyagját, még nem jelenti azt, hogy éjszaka nem történnek balesetek.
2019. Szeptember 16.
Mi segíthet, ha éjszaka bepisil a szobatiszta gyerek? (Forrás: iStock)

Mi segíthet, hogy mégse pisiljen be éjszaka?

Legyen folyamatosan pisiszünet

Nap közben érdemes időnként rákérdezni a gyermekünknél arra, hogy szeretne-e pisiszünetet tartani. Ez azért fontos, mert néhány gyerek képes arra, hogy figyelmen kívül hagyja a teste jelzéseit, és folytassa a játékot annak ellenére, hogy pisilnie kell. Minél sikeresebb a nap közbeni bilihasználattal egy gyermek, éjszaka is annál jobban tudja kontrollálni a folyamatot.

Korlátozzuk a vacsora utáni folyadékbevitelt

A vacsoraidő után már csak minimális mennyiségű folyadékot érdemes adni a gyerekeknek, hogy ezzel is csökkentsük az éjszakai balesetek lehetőségét. Ha a gyerkőc szomjas az esti órákban, egy kisebb pohár vizet adjunk neki inkább, és pisiltessük meg lefekvés előtt.

Pelenka és matracvédő

Ha nagyon gyakoriak az éjszakai balesetek, akkor egy darabig még bátran adjunk belebújós pelenkát a gyerekre, erről pedig fokozatosan szoktassuk majd le. Egy másik módszer, hogy megvédjük a matracot, ha vízálló védőtakarót húzunk rá.

Jutalmazzuk a gyereket

Az éjszakai bilire szoktatás nem egy gyors vagy egyszerű folyamat, és annak érdekében, hogy a gyerkőc motivált maradjon, mindig dicsérjük meg, ha nem pisilt be éjszaka, és apróbb jutalmat is adhatunk neki, ha több napon keresztül nem volt baleset.

Legyen a bilizés az esti rutin része

Sokat segíthet az éjszakai bepisilés elkerüléséhez, ha az esti rutin része lesz a bilizés is. Ha fogmosás után, az esti mese előtt az lesz a megszokott, hogy a bilire is ráül a kicsi, akkor sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy éjszaka baleset történjen.

Ha megtörtént a baj?

Ha alkalomadtán mégis ágyba pisil a gyerek, akkor próbáljunk meg nyugodtak maradni, és segítsünk, hogy ő se legyen ideges. Nyugtassuk meg és mondjuk el neki, hogy balesetek bárkivel előfordulhatnak, és majd idővel javul a helyzet.

(Forrás: smartparenting.com.ph)

Kapcsolódó írásaink: