Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi okozhatja a tipegők fogszuvasodását?

Szerző: Huták Judit

2016. február 23.

Forrás: babaszoba.hu

Bár a tejfogak néhány éven belül kihullanak, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének fontosak - ráadásul sajnos ugyanolyan hajlamosak a fogszuvasodásra, mint a maradandó fogak.

A tejfogakra ugyanúgy vigyázni kell!


A tipegők fogszuvasodása a szakemberek szerint szoros összefüggésben áll a cumisüvegek használatával, és általában a felső metszőfogakat (de nem csak azokat) érinti. A cumisüveg-használat különösen akkor veszélyes, ha cukros innivalót kapnak belőle a kicsik, vagy ha arra használják a cumisüveget, hogy a babát megnyugtassák.
A fogszuvasodás okozói azok a baktériumok, melyek a gyermekek szájába kerülnek, például akkor, amikor az anyuka a saját szájába veszi a gyermek kanalát vagy cumiját. Szintén fokozhatja a fogszuvasodás rizikóját, ha a kicsik szervezetébe nem jut elegendő fluorid. A szuvasodás nemcsak esztétikai problémát jelenthet, de megakadályozhatja például azt, hogy a kisgyerek megfelelően rágjon. Szerencsére, megfelelő elővigyázatossággal a fogszuvasodás megelőzhető.

A legfontosabb, hogy ne nyalogassuk a gyermek cumiját, kanalát (még akkor sem, ha ez gyakran automatikus mozdulat). Étkezések után óvatosan töröljük át a baba ínyét és fogacskáit egy tiszta, nedves textilpelenkával vagy gézlappal.

Ahogy az első fogak kibújtak, kezdjük el rendszeresen fogat mosni a babánál, használjunk minimális (leheletnyi) mennyiségű babafogkrémet, mely nem veszélyes akkor sem, ha lenyelik.

A cumisüvegbe csak anyatejet, tápszert vagy vizet tegyünk, cukros italokat, például gyümölcslevet vagy üdítőt ne! Ne engedjük, hogy a kicsi a cumisüveggel a szájában aludjon el, vagy azt használja saját maga megnyugtatására.

Amennyiben a gyermekünk cumizik, a cumit rendszeresen tisztítsuk, fertőtlenítsük, és soha ne mártsuk cukorba, mézbe vagy lekvárba.

Néhány kapcsolódó cikk:
 • Mit kell tudni a gyerekkori fogszuvasodásról?
 • Tévhit, hogy a fogszuvasodás öröklődik
 • Fogápolás gyermekkorban: 5 tanács a fogorvostól
 • 4 lépés az ápolt fogakért

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék