Kisgyerek

Mi lesz idén a nyaralással?

Mi lesz idén nyáron a turizmussal? Utazzunk vagy maradjunk otthon? Egyáltalán lesz hova mennünk nyaralni?
2020. Április 28.
Megyünk nyaralni idén? (fotó: Getty Images)

Az Index járta körül a nyaralással, utazással, turizmussal kapcsolatos témát. Jelenleg nincs turizmus, a szállodák, éttermek, apartmanok zárva vannak. A nagy kérdés, hogy mi történne akkor, ha kinyitnának: menne-e egyáltalán bárki nyaralni.

A turizmus elindulása a lakhelyelhagyási korlátozások, a távolságtartási szabályok alakulásától függ. Hajdú Attila, a kiutaztatásokkal foglalkozó STA Travel Kft. ügyvezetője az Indexnek elmondta, hogy “Utazások külföldre egyáltalán nem, de valójában belföldre is csak a szabályok rugalmas értékelésével, kikerülésével várhatóak. Például úgy, hogy a balatoni szálloda zárva van ugyan, de meg lehet állapodni egy apartman, egy zimmer frei kivételéről”

“A turisztikai bevétel fele a külföldiek beutazásából ered, ha az év végére már lesz vakcina a járvány ellen, és azt valahogy be lehet adni az embereknek, akkor jövő ilyenkorra visszaállhat a bizalom, de előtte csak helyben topoghatunk, három város megnyílik, kettő megint visszazár” – ezt már Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke mondta.

Csordás Tamás, a beutaztatással foglalkozó Dynamic Tours vezetője optimistább, szerinte, az ügyfelek ugyan most mindent lemondtak áprilistól júniusig, de a júliusi-augusztusi eseményeket még csak részben, az év utolsó negyedévére pedig még nagyrészt megvannak a rendezvények és csoportok.

Csordás ugyanakkor attól tart, hogy a rendezvényszervezés nehezebben fog újra elindulni, mint a magánturizmus.

Persze kérdés akad bőven. Ha még itt van a vírus, nincs vakcina, akkor hogyan képzelhető el, hogy másokkal együtt, fizikailag is közel welnessezünk, úszunk, szaunázunk. Egy szállodában hogyan reggelizünk, úgy, hogy betartjuk a távolságot? Maszkban járunk kávézóba? Ha kevés hely nyit ki, akkor ott zsúfoltság várható? Egyáltalán lesz-e bárkinek pénze, szabadsága?

Az ágazatban a pesszimistább forgatókönyv szerint jövő áprilisban, májusban lesz újra forgalom, az emberek ugyanis még jó ideig majd félnek a járvány második hullámától, ráadásul a szakma már soha nem lesz ugyanaz, mert a cégek spórolnak, hibrid modellt alkalmaznak. Vagyis lesz, aki személyesen, más videón keresztül csatlakozik az eseményekhez.

Az optimisták szerint azonban, ha az embereknek, a cégeknek lesz pénzük, például azért, mert a kormányok is hatékonyan megsegítik őket, akkor akár már viszonylag hamar, augusztusban, szeptemberben megindulhatnak az utazások.

És persze nagyon lényeges kérdés a turisztikai ágazatban az időzítés: mikor nyissanak ki, és ha kinyitnak mi fog történni. Az Index felhívja a figyelmet arra a friss tanulmányra, ami szerint a turisztikai szektorban összesen akár 100 millió embert is elveszítheti az állását.

Forrás: Index.hu