Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi lesz a házi gyermekorvosi ellátással?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 27.

Forrás: babaszoba.hu

A 25 éve alakult, mintegy 1200 gyermekorvost számláló Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) nemrég megválasztotta új vezetőségét.

Az egyesület új elnöke, Dr. Havasi Katalin egy háttérbeszélgetés keretében beszélt a következő évek céljairól, illetve az ezeket meghatározó problémákról.
A gyermekellátás fő problémájaként a korfát említette, az alapellátásban dolgozók átlag életkora ugyanis 60,5 év. A házi gyermekorvosi ellátásban dolgozók mintegy harmada nyugdíjas életkorú, akik ha úgy döntenek, hogy abbahagyják a munkát, a gyermek alapellátás veszélybe kerül. A fiatalabb, 40 év alatti korosztályból kevesen vannak, nagyjából 10-15 százalék arányban - az egyik céljuk az, hogy számukra mutassanak vonzó perspektívát.
A törekvésük az, hogy a fiatalokkal megismertessék, megszerettessék ezt a pályát, és hangsúlyosabban megjelenhessen az orvosi egyetemi képzésben is. A praxisokban dolgozók számára pedig szeretnék, ha lehetőség lenne a kompetencia fejlesztésre, készségek és tapasztalat megszerzésére egy-egy részterületen, amely emelhetné az ellátás színvonalát.
A házi gyermekorvosi ellátásban dolgozók harmada nyugdíjaskorú (Fotó: Getty Images)
További problémaként beszélt az esélyegyenlőség kérdéséről, mert nem egyforma eséllyel jut gyermekorvosi, szakorvosi ellátáshoz minden kisgyermek, vannak az országban úgynevezett "fehér foltok, ahova kevésbé ér el a gyermek alapellátás keze" - az egyesület célja, hogy minden gyermek egyformán jusson hozzá az ellátáshoz.
Az egyesület elnöke szerint a népegészségi mutatókra is hatással van a gyermek alapellátás. Beszélt arról, hogy Magyarországon a nem fertőző betegségek tömegével érintik az embereket, melyek jelentős része gyermekkorból ered. Példaként említette, hogy a sokakat fenyegető érelmeszesedés folyamata akár már tízéves kor alatt elkezdődhet. Megfelelő ellátás mellett gyermekkorban például a fertőző betegségek szövődmények nélkül gyógyulhatnak, az asztma időben felismerve nem károsítja a tüdőt, így csökkentve a későbbi COPD kockázatát.
A célok között Havasi Katalin az egészségügy átszervezése kapcsán szóba jött praxisközösségek kérdéskörét is említette. Az önálló praxisközösségek mellett szólnak a szakmai anyagaik és érveik is. Az egyesület elnöke szerint lennének olyan gyermekorvosok, akik szeretnének közösen dolgozni, ezzel egyrészt könnyebbé válna a munkájuk, másrészt lehetőség lenne rá, hogy a praxisukba bevonjanak más szakembereket, gyermekspecialistákat (például gyermekpszichiátereket, gyermek dietetikusokat), ezzel további lehetőségeket, többlet egészségvédő és helyreállító szolgáltatást biztosítva az oda tartozó gyermekeknek. De megfelelő rugalmasságot biztosítanának a praxisoknak és a kollégáknak, hiszen ők tudják, a helyi viszonyok alapján milyen segítség, támogatás, milyen praxisformában való működés szükséges.
Az egyesület elnöke szerint ha a gyermekellátásban egy praxis üresen álló lesz, az önkormányzatnak lehetősége van arra, hogy ezt felossza, vagy akár beolvassza egy felnőtt praxisba, és így gyermek-felnőtt vegyes praxis jön létre. Céljuk, ezen változtatni, hogy ez csak a szakmával egyeztetve történhessen meg.
Az egyesület további céljai között szerepel, hogy kapcsolatrendszert kívánnak kiépíteni, szorosan együttműködni mind az állami, szakmai tanácsadó testületekkel, mind a civil szervezetekkel. Ernyőszerepet szeretnének betölteni a szakmai információ begyűjtésével, és ennek olyan strukturálásával, amely a döntéshozók számára segítség, támpont lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék