Kisgyerek

Mi lehet az oka, éjjelente felébred a kisgyermeked?

Az éjszaka közepén hirtelen felébred a kisgyereked, és nem tud visszaaludni nélküled? Melyek a leggyakoribb okai az éjszakai ébredésnek?
2022. Április 30.
Mi lehet az oka, éjjelente felébred a kisgyermeked? (Fotó: Getty Images)

A kisgyerekeknek nagyjából 11-14 óra alvásra van szükségük naponta, de ez nem azt jelenti, hogy este 7-kor elalszanak, és nem ébrednek fel reggelig. Az éjszakai ébrenlét teljesen normális a kisgyerekeknél, és nagyon gyakori. De mi állhat a háttérben, ha hirtelen elkezd éjjelente felébredni a gyermeked? A whattoexpect.com portál szerint ennek a leggyakoribb okai többek között a következők lehetnek.

Fogzás

Az éppen növekvő fogak – beleértve az őrlőfogakat, illetve a felső és alsó szemfogakat, amelyek 1-2 éves korban nőhetnek ki – miatt napközben nyűgös lehet a kisgyermek, éjszaka pedig felébredhet. A fogzás okozta fájdalomra kínálj hideg rágókát a gyermeknek, ha pedig szükséges, adj neki fájdalomcsillapítót, a gyermekorvos jóváhagyásával.

Betegség

A fülfertőzés, az orrdugulás, a torokfájás, vagy éppen a láz mind megnehezíthetik a kisgyermek nyugodt alvását. A hűvös párásítás és a nyugtató kenőcsök segíthetik enyhíteni a megfázásos tüneteket, a különböző fájdalmak és a láz csillapítására pedig alkalmazhatsz az orvos által jóváhagyott gyógyszert.

Valamilyen nagy változáson megy keresztül

Az életben bekövetkezett nagy változások, mint egy új kistestvér érkezése, a bilire szoktatás, az elválasztás, a kiságyból a kisgyerekeknek való ágyba való átszokás, az új lakásba költözés, egy új bébiszitter vagy bölcsődei gondozó szorongást okozhat nappal, és éjszaka nyugtalansághoz vezethet. Az átállás a kisgyermeknek eltarthat egy ideig. Addig is, ha a nap folyamán és az esti lefekvés előtt sok figyelmet kap, attól nagyobb biztonságban érezheti magát – és remélhetőleg jobb lesz az éjszakai alvása is.

Félelmek

Ahogy a kisgyermeknél egyre kifinomultabbá válnak a gondolkodási folyamatok, kifejlődik annak a képessége is, hogy félni kezdjen bizonyos dolgoktól. Néhány félelem pedig – mint a sötétségtől vagy az egyedülléttől való félelem – megnehezítik a jó alvást.

Rémálmok és éjszakai rettegés

A kisgyermekek még nehezen érthetik meg, hogy a rossz álmok nem valósak, ami nagyon nyugtalanná teheti őket. A nagy változások és a nappali stressz kiváltó tényezők lehetnek, a sok izgalom lefekvés előtt, illetve a betegségek is súlyosbíthatják a rémálmokat.

Éppen ezért próbálj minél megnyugtatóbb hangulatot, környezetet teremteni a gyermekednek, különösen lefekvés előtt. Válassz csendesebb, nyugodtabb játékokat, megnyugtató meséket, és ölelgesd meg a kisgyermekedet elalvás előtt. Ha a kicsinek még nincs egy átmeneti tárgya, egy megnyugtató játéka, egy hasonló játék felajánlása is segítheti megnyugodni.

Túl hosszú napközbeni alvás, vagy kései felébredés a napközbeni alvásból

A késő délutánig tartó, túl hosszúra nyúlt szundikálások miatt lehetséges, hogy a kisgyerek nem fárad el eléggé az esti lefekvésre ahhoz, hogy elaludjon vagy átaludja az egész éjszakát. Kísérletezz a szundikálás rövidebbre vágásával, vagy korábbi időpontra helyezésével.

Túl rövid napközbeni alvás, vagy kései esti lefekvés

Ahogy a túl sok, úgy a túl kevés napközbeni alvás is árthat az éjszakai jó alvásnak. A túlfáradt gyerekek sokszor nem tudnak jól aludni, ezért újra és újra felébrednek. Érdemes arra törekedni, hogy a kisgyermeked legkésőbb este fél 8-ra, 8-ra ágyba kerüljön. Ha pedig még ekkor is rosszul alszik, akkor akár még korábbra is lehet tolni az esti alvás idejét.

Szeparációs szorongás

Sok kisgyermeknél 18 hónapos korban is előfordul szeparációs szorongás, és ezek a túlzottan ragaszkodó időszakok akár évekig is eltarthatnak. Ilyen esetben a kulcs az, hogy segítsd megnyugodni a gyermekedet úgy, hogy ne ess túlzásba, hanem például inkább menj be a szobájába amikor felébredt, egy rövid, unalmas, egyszerű látogatásra, és kívánj neki szép álmokat.

Egy nagyobb mérföldkő elérése

A fő fejlődési mérföldkövek elérése regressziót válthat ki a kisgyermeknél, beleértve az alvási regressziót is. A jó hír az, hogy akárcsak kisbaba korában, a kisgyermeknek vissza kell térnie a korábbi alvási mintájához, amint elsajátította az új képességeket.

Forrás: whattoexpect.com