Kisgyerek

Mi ez a cuki, ügyetlen mozgás a totyogóknál?

Észrevetted már, hogy a legtöbb kisgyerek hajlamos egy nagyon cuki, imbolygó, ügyetlenkedő mozgásra? Ennek bizony megvan az oka.
2020. Május 18.
Mi ez a cuki ügyetlen mozgás a totyogóknál? (Fotó: Getty Images)

Dr. Whitney Casares, gyermekorvos, a The New Baby Blueprint: Caring for You and Your Little One (Az új baba terv: gondoskodj magadról és a kisbabádról – a szerk.) szerzője elmondta a romper.com portálnak, hogy valójában nagyon egyszerű ok húzódik meg emögött az ügyetlen, aranyos mozgás mögött. – A kisgyerekek izmai és csontjai gyorsan növekednek, és időbe telik, mire összehangolódnak. Ez teszi őket ügyetlenebbé, amikor járni kezdenek – magyarázta.

Ne feledd, ez még egy nagyon új dolog gyermeked számára. Rengeteg időt töltött babakocsiban, hordozóban, mielőtt pufók kis lábain járva kezdte felfedezni a világot. Ehhez kell egy kis gyakorlat, és rutin. De van olyan is, amikor a gyermek ügyetlenkedése valamilyen komolyabb dologra hívja fel a figyelmet?

Urszula Semerda, gyermekgyógyászati terapeuta elmondta, hogy a túlzott ügyetlenségnek számos oka lehet. – Állhatnak a háttérben látásproblémák, mint a rövidlátás, vagy a mélységészlelés nehézségei. De vannak olyan gyerekek is, akiknek nincs meg a kellő lehetősége, hogy szabadon mozoghassanak, és teszteljék a koordinációs képességeiket. Ezeken kívül okozhat fokozott ügyetlenséget az izomgyengeség, az ortopédiai nehézségek, vagy a fejlődési koordinációs rendellenességek – magyarázta a szakember.

A Todays’s Parent szerint, amire figyelni kell még, ha a kisgyerek a totyogáskor csak az egyik oldalát preferálja. A kiegyensúlyozatlan járás ugyanis az egyik csípő- vagy lábizom gyengeségére, vagy fájó lábra, ízületre hívhatja fel a figyelmet, esetleg valamilyen sérülésre. De akár autóimmun betegségre is utalhat.

Semerda azt javasolja, hogy ahogy egyébként is tenné a szülő, ha bármi furcsát észlel a gyermekénél, a viselkedésben, a legjobb, ha a gyermekorvoshoz fordul. De általánosságban nem kell aggódni az ügyetlen totyogás miatt. – Minden gyermeknek szüksége van sok gyakorlásra a koordináció kiépítéséhez, a testük feletti kontroll megszerzéséhez – mondta a szakember. Jellemző a totyogós korban, hogy a kicsi botladozik, elesik. Nagyjából 3 éves korukig javul az egyensúlyuk és a koordinációjuk, és kevesebb alkalommal esnek majd el.

Tehát a sok gyakorlás hozza el a megfelelő, stabil járást, éppen ezért elegendő teret, lehetőséget kell biztosítani a gyermeknek, hogy mozoghasson. – A gyereknek szüksége van a mozgásra, a felfedezés örömére. Ezek segítenek tudatosítani a testük érzékelését – tette hozzá Semerda -, amely olyan összetett készségek fejlesztéséhez nyújt alapot, mint az egyensúly és a koordináció.

Forrás: romper.com