Kisgyerek

Mi az oka, ha a kisgyermek feledékeny?

"A kisgyermekem soha nem emlékszik arra, hogy mit csinált a bölcsődében, vagy kivel játszott együtt. Minden kisgyerek ennyire feledékeny?"
2021. Február 18.
Ilyen előnye lehet, ha a kisgyereked rajong az autókért (Fotó: Getty Images)

Bár furcsának tűnhet, ha egy kisgyerek gyorsan elfelejti a dolgokat, valójában ez teljesen normális – írja válaszában egy szülői kérdésre a Whattoexpect.com. A kisgyermekek el tudják tárolni az információt a memóriájukban, de amit még nem sajátítottak el, az ezeknek az előhívása. Mi ennek az oka?

Egyrészt a gyermeknek még nincs gyakorlata abban, hogy beszámoljon az összes új és csodálatos dologról, amit tapasztal. Soha nem kellett összeraknia a napja egyes részeit, ezért lehet, hogy nem tudja, hol kezdjen hozzá. Egy másik ok pedig az lehet, hogy ő arra összpontosít, ami a számára fontos, nem pedig arra, ami a szülőnek, ami másoknak. Ez azt jelenti, hogy annyira a saját dolgaira koncentrál, például a sütire, amit mindjárt enni fog, vagy a kedvenc játékára, amivel hamarosan játszhat, hogy ideje sincs arra fókuszálni, ami a szülőnek érdekes, például hogy mi történt a bölcsődében.

De ahogy növekszik, az emlékek felidézésének képességében is egyre ügyesebb lesz, és hamarosan a napja minden apró részletét elmeséli majd. A memóriája fejlődését pedig néhány játékkal is segítheted. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ő még kicsi és a legtöbb dolog újdonság a számára – ezért nem szabad megszidni vagy csalódottságot mutatni, ha még nem emlékszik a dolgokra.

Milyen memóriajátékokat érdemes játszani a kisgyermekkel?

  • Ki van a képen? Válassz ki néhány családi fotót, tedd a gyermeked elé az asztalra, hogy megnézhesse ezeket, majd fordítsd fejjel lefelé a képeket. Kérdezd meg az egyes képeknél, hogy emlékszik-e, ki van a képen. Anya? A nagypapa? A család kutyusa? Segítsd néhány jellemzővel az adott képen szereplőről, hogy könnyebben fel tudja idézni.
  • Idézzétek fel közösen. Egy közös tevékenység után, például ha sétálni voltatok, üljetek le, és idézzétek fel, mit láttatok, csináltatok.  Ha úgy tűnik, nem emlékszik, segítsd ki kérdésekkel. “Mit csináltak a kacsák a tóban, akiket láttunk?” “Hol láttuk azt a nagy kék autót” Így a részletek segítségével el tudja mesélni a történetét.
  • Mi történt ma? Vacsora közben vagy lefekvés előtt meséljétek el, kivel mi történt aznap olyan egyszerű dolgokat, mint hogy mit ettetek ebédre, egy rendhagyó történést, vagy éppen, hogy kivel beszéltetek telefonon. Ez a memóriájára és a beszédfejlődésre is jótékonyan hat, és persze meg is tudjátok beszélni, kivel mi történt.

Néhány további tipp, hogy könnyebben felidézze a történteket

A kisgyermeknek nehéz lehet egyszerre több dologra összpontosítania, és a figyelme is könnyen elvonódhat. Ezért érdemes többször elismételni a dolgokat, csoportosítani az egymáshoz hasonlókat, és konkrét információt adni – ez segítheti abban, hogy jobban emlékezzen.

Az olyan kérdések helyett, mint a “Mi történt ma?”, tegyél fel konkrétabbakat, például: “Mi volt ma az ebéd?”, “Ki mellett ültél, amikor mesét olvastak nektek?”, “Milyen játékkal játszottál játékidőben?”. Az ehhez hasonló kérdések jobban megtornásztatják a memóriáját.