Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi a különbség a vírusos és a bakteriális kötőhártya-gyulladás között?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 19. | Frissítve: 2019. március 19.

Forrás: bethesda.hu

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség, leginkább bakteriális vagy vírusos fertőzés, valamint allergiás reakció okozhatja.

Mi a különbség a vírusos és a bakteriális kötőhártya-gyulladás között?
A kötőhártya-gyulladásnál a szemhéj és a szemgolyó külső rétegét alkotó hártya gyulladásos elváltozása tapasztalható. A gyulladás során a kötőhártya erei kitágulnak, ezért válik pirossá a szem fehérje.
A kötőhártya-gyulladás tünetei az egyik vagy mindkét szem kipirosodása, a szemek viszketése. Olyan érzése van a betegnek, mintha valami belement volna a szemébe. Gyakori, hogy a reggeli ébredéskor a szemek összeragadnak. Jelentkezhet még könnyezés, homályos látás, fényérzékenység.
Ha a kötőhártya-gyulladás vírusos eredetű (pl. okozhatják adenovírusok), akkor a szemből ürülő váladék áttetsző, vizes. Bakteriális háttérnél (amelyet okozhat Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae vagy Staphylococccus aureus) a váladék sárgás-zöldes. Mind a két esetben jellemző, hogy a kötőhártya-gyulladás felső légúti megbetegedéssel jár együtt.
Allergiás eredetnél jellemző, hogy a betegség mind a két szemet érinti.
Amennyiben a fertőzés bakteriális eredetű, olyan szemcseppet javasolnak, amely antibiotikum tartalmú. Ilyenkor néhány nap alatt a gyulladás elmúlik.
A vírusos kötőhártya-gyulladásnál tüneti terápia mellett, ami hideg vizes borogatást jelent elsősorban, esetleg műkönny használatát, a betegség magától elmúlik, nincs szükség egyéb teendőre. Azért, hogy megelőzzük a bakteriális felülfertőződést, szükséges lehet enyhe antibakteriális szemcsepp alkalmazása.
Ha allergiás a háttere a betegségnek, akkor az allergén anyag eltávolítása a legfontosabb és a tüneteket jelentkezésekor a tiszta vízzel való szemöblítés. Idegentest szembe kerülése is lehet kiváltó ok: legfontosabb a mihamarabbi eltávolítás és kiöblítés.
A kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, cseppfertőzéssel és személyes kontaktussal terjed, ezért nagyon fontos, hogy ilyenkor nem szabad közösségbe menni. Szintén nagyon fontos az alapos és gyakori kézmosás és a szemek érintésének, dörzsölésének kerülése. Cseréljük gyakrabban a törölközőt és párnahuzatot.
Kapcsolódó cikkeink kötőhártya-gyulladás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék