Kisgyerek

Mesék advent és karácsony idejére

A hosszú téli estéket még elképzelni is nehéz összebújós mesélés, könyvnézegetés nélkül. Íme egy kis válogatós azokból, amiket kár volna kihagyni, mert igazán hangulatba hozzák az egész családot.
2012. December 18.

Mesék karácsonyra

Egy-két éveseknek

A legjobb lehetőség az, ha a kicsinek fejből mesélsz: lassan, érthetően, a mindennapokból ismert szereplők és események felhasználásával. A tipegő korosztály annak különösen örül, ha ő maga a főszereplő. Például mesélhetsz arról, hogy együtt voltatok karácsonyfákat nézni a piacon, és az árus bácsi hálót húzott a fákra, hogy haza tudják vinni az emberek. Hogy ki és mivel fogja feldíszíteni a fát, hova fog kerülni a lakásban. Felidézheted az aznapi közös sütikészítés örömeit és illatait.

Mesék advent és karácsony idejére

Egy-másfél éves kortól a gyerekek már egyre inkább képesek arra is, hogy egyszerű kis történeteket kövessenek egy képeskönyvben. Készíthetsz te magad is egyszerű kis lapozgatót korábbi családi karácsonyok legszebb fotóiból.

Ha úgy gondolod, érti már nagyjából, mi az a karácsony, akkor próbálkozhatsz ezzel a két klasszikussal:

Marék Veronika: Kippkopp karácsonya és A kisvakond és az egér karácsonya

Három-hat éveseknek

Ez a korosztály már fogékony a humorra, és értékeli az olyan vicces, jól megrajzolt történeteket, mint Sven Nordqvist Findusz-sorozata, amellyel egyszerűen nem lehet melléfogni, még neked is nagyon fog tetszeni, különösen akkor, ha macskarajongó vagy.

A mesebeli Findusz egy Pettson nevű öregember cicája, beszélni is tud, és amúgy is pont úgy viselkedik, mint egy gyerek, a gazdája meg épp olyan, mint egy jóindulatú, de néha kisé tanácstalan szülő. Aztán még ott vannak a többé-kevésbé jóindulatú szomszédok, akik döbbenten figyelik, mit művel néha Pettson a macskájával. Ők persze nem tudják, milyen különleges állatról van szó, sőt a házban lakó más különleges lényekről, a muklákról sem tudnak semmit. A Lesz nemulass, Findusz! a “jön vagy nem jön hozzám a Mikulás” problémakörét járja végig, a Pettson karácsonya pedig egészen a nagy ünnepig elröpít.

Egy kicsit más műfaj, de szintén a biztos siker kategóriája Richard Scarry Tesz-vesz Város karácsonya a fanyar, felnőtteket sem kímélő humorával. Ebben a klasszikus könyvben persze minden szereplő állat, de nem meglepő, ha némelyikben apára, vagy az utálatos szomszédra, vagy a csirkefogó ikrekre ismerünk.

A szövegek rövidek, a képek részletesek és sok van belőlük, vagyis kiválóan alkalmasak arra is, hogy beszélgessünk a történetekről, esetleg újabb részletekkel színezzük ki a sztorit. Megkérdezheted, ki a kedvenc szereplője, vagy ő hogyan fejezte volna be a történetet. Ki a legügyesebb? Kinek vannak jó ötletei? Melyik az a szereplő, akivel nem barátkoznál szívesen? Pont az ebből kikerekedő beszélgetések teszik olyan bensőségessé és emlékezetessé a hosszú téli estéket.

Ami mindig beválik

Mesék advent és karácsony idejére

A Disney meséket minden gyerek szereti, kicsik és nagyok egyaránt. Kedvenc mesehőseink karácsonykor sem unatkoznak. Ez lesz a kiskutyák első karácsonya. Vajon mit gondolnak a feldíszített karácsonyfáról és az ajándékokról a kutyakölykök?

Jön a karácsony, de a Szörny Rt. Nevetésmérője nagyon alacsonyan áll, ennyi nevetéssel nem tudják beindítani a karácsonyfa izzóit. Mi lesz így? Kiderül a 101 kiskutya és Szörny Rt. karácsonyi történeteiből.

Öt-hat éveseknek

Az iskolakezdés előtti egy-két évben már elkezdheted a hosszabb történetek felolvasását. Így karácsony közelében biztosan sok szülőnek eszébe jutnak Andersen szívfacsaró történetei a fenyőről, aki az erdő büszke fájaként kezdi, majd a padláson félredobva, végül elégetve végzi, vagy a gyufaárus kislányról, aki megfagy az utcán, miközben a szerencsésebb, gazdagabb családok odabent ünnepelnek és bontogatják az ajándékokat.

Ezek a történetek igazán szomorúak, és a létezés árnyoldalaira is ráirányítják a gyerekek figyelmét. Mi lesz a karácsonyfával azután, hogy feldíszítettük és körülálltuk? Mi van azokkal az emberekkel, akiknek nincs otthonuk, pénzük, semmijük? Észrevesszük őket? Tudunk enyhíteni valamelyest gondjaikon?

A Hókirálynő meséje is kínálja magát hosszan hömpölygő történetével, de ott legalább nem marad el a boldog végkifejlet. Diafilmen és többféle egész estét betöltő filmfeldolgozásban is létezik, érdemes ezeket a mese utánra időzíteni, és összevetni, mi az, ami a filmből, vetítésből kimarad. Mi az, amiben többet tud adni? Te ilyennek képzelted el a szereplőket?

Mesék advent és karácsony idejére

A klasszikusok klasszikusa ebben a műfajban E. T. A. Hoffmann Diótörője. Próbálkozzatok az eredeti mesével! Hosszú, részletezős, varázslatos (hátborzongató???), titkokkal teli, egy este nem is elég hozzá.

Még jobb az összhatás, ha közben, előtte, utána, másnap Csajkovszij Diótörőjét hallgatjátok hozzá.

Ha az eredeti szöveg túlságosan bonyolultnak, nehezen befogadhatónak bizonyul, kapható modern átirat is Varró Danitól vagy Horváth Viktortól.

Mesék advent és karácsony idejére

Választhatsz mai magyar szerzőt is, Lackfi János Karácsonyi vándorok című története például az újszülött Jézushoz látogató három király történetét meséli el az ovis, kisiskolás korosztály számára is érhetően, izgalmasan. Akkor különösen nektek való, ha az ajándékozás mikéntjéről, okáról és értelméről szeretnétek beszélgetni.

A lényeg, hogy mesélj minél többet, lehetőleg mindennap, hogy a történetek és az összebújás hangulata elkísérjen benneteket minél tovább.

Ha szívhez szóló mesét keresel

Mesék advent és karácsony idejére

Bartos Erika könyvei, a Bogyó és Babóca és az Anna, Peti és Gergő sorozat mindenki számára ismerősek. Az Őrangyal című, különleges kötetét idősebb gyerekeknek ajánljuk. Az Őrangyal tele van szeretettel. Olyan speciális igényű gyerekek mindennapjait meséli el, akiknek az életén keresztül rengeteget tanulhatnak a gyerekeink és mi, felnőttek is az elfogadásról, együttélésről, szeretetről. Kell ennél több karácsonykor? Nem. De máskor sem.

Ezeket érdemes tudnod a mesékről: