Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mesejátszóterek Budapesten

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. március 29. | Frissítve: 2020. július 16.

Forrás: babaszoba.hu

Az elmúlt években a játszóterek megújulása új irányt vett, nem csak felújították a játékokat, biztonságosabbá tették a környezetet, hanem megjelentek a tematikus játszóterek is. Lássuk, milyen mesejátszóterek vannak a fővárosban.

Mesejátszóterek Budapesten
A játszótereket az elmúlt évtizedben teljesen átszabták. Először megjelentek az eu-komform játszóterek, új, biztonságos burkolattal, játékokkal. Kitiltották a dohányzó felnőtteket, a kutyákat, jó néhány játszótér zárva tart estétől reggelig, számos játszótéren van kút, csap és vécé is.
A másik változás néhány éve következett be: megjelentek a tematikus játszóterek, amelyek egy-egy mese köré épültek meg. Minden esetben igyekeztek művészi igényű esztétikát létrehozni, ez hol sikerült, hol kevésbé.
Budapesti mesejátszótereket gyűjtöttünk össze, íme szerintünk hova érdemes elmenni.

Rumini

Mindenki nagy kedvence, általános közimádnak örvend az I. ker, Mária téri játszótér.
a Szélkirálynő 

A Rumini játszótér második részét 2014-ben adták át. Van itt minden, ami a regényből jól ismert: a Szélkirálynő, Pelevári bazár, a 8 méter magas ágyús, csúszdás vár függőhíddal, de persze van hinta és homokozó is. A játszótéren a könyv illusztrátorának, Kálmán Annának a festményeit láthatjuk. Könnyen megközelíthető, árnyas téren van, a közelben jobbnál jobb fagyizókkal.

Pom Pom játszótér

Az évtizedek óta népszerű Pom Pom, könyvben és rajzfilmben egyaránt. A mesének szentelt játszótér a Naphegy téren található. Pom Pom történetei és a mese szereplői elevenednek meg a játékokon keresztül: megtaláljuk Gombóc Artúrt, Festéktüsszentő Hapci Benő és Madárvédő Golyókapkodó házát vagy a Szomorú Szamovárt. Egy padon maga Picur ül, kedvelt hely egy jó fotóhoz. A játszótéren található mobil vécé és kút is, a közelben pedig bolt. A figurákat Sajdik Ferenc tervei alapján Peredy Zoltán és Jarosch Imre iparművészek készítették.
a Szomorú Szamovár

Vuk

A Gellért-hegyen, a Szirtes utca - Bérc utca sarkán találod a Vukos játszóteret. Busszal is könnyen megközelíthető, pár száz méterre található a buszmegállótól, ami a Móricz Zsigmond körtérről indul. Parkolási lehetőség és bolt is található a közelben.
Mindig nagyon zsúfolt a játszótér, köszönhetően annak, hogy igen népszerű. A játszóteret Dargay Attila emlékére készítették. Sokféle játékkal találkozhatnak a gyerekek: egészen kicsiknek csúszka és kis csúszda, hinták, baba-mama hinta, rókavár, kis házikók, óriás sakk, csúszka pálya, fapallós lengőhíddal. A mese szereplői, Vuk, Karak, Unka, Vahur szobrokként vannak jelen, legtöbbször meglovagolják őket a gyerekek.
Vuk és Karak 
A játszótér árnyas, a homokozó felett árnyékolóval. A gumilapos borítás alap, de a játszótér többi részét mulccsal fedték be, ettől még inkább hasonlít egy kedves erdei játszótérhez.

Bóbita irodalmi játszótér

Újlipótvárosban találjuk, a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertjében, Bessenyei utcában, a Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára átadott játszóteret. A kapolcsi Ilona-malom műhely tervezte a játszóteret.
Szárnyas malac 
Családias, kedves hangulatú a játszótér, ahol találkozhatunk tündérrel, szárnyas malaccal, békával, csigával, sáskákkal és a játszótér közepén Bóbita tündérrel is. A játszótér központi eleme az óriás tintatartó, melynek belsejébe köteleken, láncon, mászófalon át fel lehet jutni a kupakba, ahonnan egy csúszdán lehet kijutni.

Mátyás király játszótér

A Várban, Szentháromság térnél található Mátyás király meséire épített játszóteret. Jól megközelíthető a 16-os busszal. Szerencsére itt is mulcsot találunk kavics helyett.
A játszótér nagy előnye, hogy a kisebbekre és a nagyobbakra is gondolt, van bébihinta, árnyas homokozó, de rengeteg megmászható, lecsúszható játék is, miközben a Mátyás király meséinek figurái veszik körbe a gyerekeket.

Zöld Péter

A végére hagytuk a Millenárison található Zöld Péter játszóteret, amit valószínűleg mindenki ismer, Kő Boldizsár grafikus féle játszóterek egyike. Már annyira régóta nyüstölik a gyerekek, hogy tavaly egy alapos felújításon is átesett.

Zöld Péter kalandjai a játékok és a szobrok által elevenednek meg, az egyes játékok pedig összefüggnek, a mese egyes elemeit adják.
(fotók: minimatine.hu)
Kapcsolódó cikkeink játszótér témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék